Nyheter

Medaljregn vid Yrkes-EM i Gdansk

Efter tre intensiva tävlingsdagar är nu Yrkes-EM i Gdansk avgjort. Det svenska Yrkeslandslaget mötte hårt motstånd, men kämpade sig hela vägen in i mål. Resultatet? Hela åtta medaljer.

Efter avslutningsceremonin på Polstat Plus Arena står det klart att det svenska Yrkeslandslaget reser hem med åtta medaljer – ett guld, ett silver, två brons och fyra Medallion for Excellence. Servitrisen Evelina Fäldt knep guldmedaljen och kan därmed titulera sig som europamästare inom servering. Evelina vann dessutom utmärkelsen ”Best of Nation” då hon hade högst poäng av alla de svenska tävlande.

Silvret gick till kocken Love Dahl, och de två bronsmedaljerna kammade lastbilsmekanikern Emil Didriksson och det tävlande paret i entreprenörskap, Lisa Viklund och Emilia Friberg, hem.

Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité i sitt yrkesutövande och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori. Medallion for Excellence togs av frisören Jasmin Aslan, hudterapeuten Disa Lynard, industrielektrikern Simon Pettersson och Maria Tsychkova som tävlade i kategorin CNC-operatör fräsning.

– Jag vill börja med att gratulera alla tävlanden som tagit en medalj under detta EM. Motståndet har varit tufft och vi är oerhört stolta över vårt svenska Yrkeslandslag som givit allt under dessa intensiva dagar. Vi har peppat varandra och sammanhållningen har varit på topp. Det har varit ett viktigt inslag i detta EM – att äntligen få komma i väg och vara tillsammans som ett lag efter åren med pandemin. Energin har varit fantastisk, och vi på WorldSkills Sweden är stolta över hela laget, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.

Yrkes-EM 2023 är det åttonde i ordningen sedan starten 2008 och anordnades i år vid AMBEREXPO i Gdansk. 600 deltagare från 32 länder har tävlat i totalt 42 olika yrken mellan den 6–8 september. Utöver de tävlande har evenemanget lockat anhöriga, journalister, skolklasser och övriga besökare som tagit sig till Gdansk för att se mästerskapet på plats.

Det svenska Yrkeslandslaget bestod i år av 22 tävlanden som deltog i totalt 18 olika yrken. På listan av yrken som Sverige tävlade i fanns bland annat servering, IT-teknik, frisör, trädgårdsanläggning, måleri och personbilsteknik.

Sedan starten 1995 har Sverige tagit drygt 80 medaljer under internationella yrkestävlingar. Sverige har tagit totalt 43 medaljer i Yrkes-EM sedan starten 2008.

Nästa gång Yrkes-EM arrangeras är 2025 i Herning, Danmark. Det svenska Yrkeslandslaget tävlar nästa gång i Yrkes-VM i Lyon, Frankrike, 2024.

Medallion for Excellence:

Placering 4: Jasmin Aslan, frisör
Sävedalen

Placering 6: Disa Lynard, hudterapeut
Malmö

Placering 6: Simon Pettersson, industrielektriker
Kristianstad

Placering 7: Maria Tsychkova, CNC-operatör fräsning
Sollentuna

Övriga placeringar

Placering 5: Olle Spetz, plåtslageri
Ulricehamn
Placering 5: Tobias Lissborg, bilskadeteknik
Trollhättan
Placering 6: Frida Malm, plattsättning
Piteå
Placering 7: Isac Knutsson, jordbruks- och maskinteknik
Hemort: Kristianstad
Bostadsort: Hässleholm
Placering 7: Pontus Larsson och Fredrik Emanuelsson, trädgårdsanläggning
Hemort Pontus: Bjärred
Hemort Fredrik: Kungälv
Placering 9: William Winsth, CAD-konstruktion
Sollentuna
Placering 10: Max Toth och Jacob Lind, automationsteknik
Hemort Max: Västra Frölunda
Hemort Jacob: Kungsbacka
Placering 13: Edvin Apelgren och Rasmus Hedsköld, IT-teknik
Hemort Edvin: Norrköping
Hemort Rasmus: Linköping
Placering 14: Marcus Gustafsson, måleri
Malung
Placering 15: Daniel Åhman, personbilsteknik 
Uddevalla

Läs mer om Yrkeslandslaget: 

https://www.worldskills.se/yrkestavlingar/yrkeslandslaget/

Läs mer om WorldSkills Sweden:

 http://worldskills.se/