Nyheter

Bopanelen visar: Kraftigt övertag för bostadsköparna

Hela nio av tio fastighetsmäklare, 89 procent, anser att bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig för köparna. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings mäklarenkät Bopanelen. Samtidigt ser mäklarna ljust på framtiden, hela sju av tio tror att fallet för bostadspriserna är över.

– Räntan väntas inte stiga så mycket mer, vilket har gjort det lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär. Vi märker en ökande efterfrågan på bostäder, något som brukar leda till stigande priser. Samtidigt kan det historiskt höga antalet bostäder till salu eventuellt pressa priserna nedåt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Nio av tio fastighetsmäklare, 89 procent, anser att läget på bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktigt för köparna. Det visar Bopanelen – Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings enkätundersökning där företagets fastighetsmäklare svarar på olika bostadsrelaterade frågor.

– Den som ska sälja sin bostad bör ha i åtanke att den kanske inte är värd lika mycket som för något år sedan och att det kan krävas flera visningar innan bostaden säljs. För bostadsköparna gör det höga utbudet av bostäder att det finns goda möjligheter att göra en bra affär under hösten, fortsätter Marcus Svanberg.

Generellt tror fastighetsmäklarna att prisnedgången är över för den här gången. Fem av tio, 53 procent, tror att bostadspriserna förblir oförändrade under det kommande året. 14 procent uppger att de tror på en prisuppgång under samma period, medan tre av tio spår att bostadspriserna kommer fortsätta sjunka under året.

– Hög inflation och stigande räntor gör att svenskarna måste lägga en allt större del av sina pengar på boendet. Nu behövs konkreta politiska åtgärder från bostadsminister Andreas Carlson – omformulerade regler för amortering och kontantinsats för bostadsköp skulle göra stor skillnad för många svenskar, avslutar Marcus Svanberg.