Nyheter

Säkerheten alltid i fokus vid industriellt reparbete

Att anlita industriella reparbetare för inspektion av betong- eller stålkonstruktioner är både effektivt och säkert. Det är billigare och säkrare än att bygga ställning och till skillnad från drönare kan en reparbetare känna på den undersökta ytan och ta prover. Reparbete kan användas som ett alternativ eller i kombination med ställning eller drönare.

Vid inspektion av betong- eller stålkonstruktioner finns tre sätt att utföra inspektioner, flyga med drönare, använda industriella repklättrare eller att bygga ställning. Att bygga ställning tar tid och det finns risk för skador för de som jobbar från ställningen. Att flyga med drönare ger snabbt en lägesbild över konstruktionens tillstånd. Reparbete är ett mellanting, det är oftast mer effektivt än att bygga ställning och till skillnad mot drönare kan en reparbetare känna på den undersökta ytan.

– Drönare och reparbete kompletterar varandra och båda behövs. Det är inte ovanligt att en drönarinspektion upptäcker vissa ytor som behöver kollas och då skickas reparbetare upp till just de ytorna för en mer noggrann undersökning, säger Anton Torsholm som är vd på reparbetesföretaget Klätterservice och även styrelseledamot i Branschföreningen Svenskt Reparbete (BFSR).

Effektiv och säker metod

Han berättar att en av de viktigaste uppgifterna för föreningen och branschen är att nå ut med kunskapen att reparbete finns som ett säkert och effektivt alternativ.

– Bygg- och anläggningsbranschen är ofta fast i ett gammalt tänkande att det alltid ska byggas ställning, men det är inte alltid det passar. Dels är det säkerheten. Det är inte alltid lätt att säkra en person på en ställning medan en reparbetare alltid hänger i två rep och är säkrad hela tiden. Dels tar det tid och kostar pengar att bygga ställning.

Även här kan det handla om en kombination av tekniker. En reparbetare kan snabbt göra en kontroll av en större yta och behovet av renovering. Sedan kan man välja metod för de ställen där åtgärder behövs. Men många åtgärder kan även utföras av reparbetare.

– Vi kan flytta oss mycket snabbare över en yta. Till exempel om det börjar blåsa kraftig på en sida av en konstruktion, då kan vi snabbt ställa om och jobba på läsidan den dagen, säger Anton Torsholm.

Handnära inspektion

En stor fördel med reparbete är möjligheten till handnära inspektioner. En metod är bomknackning, då repklättraren knackar med en hammare på en betongyta för att upptäcka skador eller lagningar som släppt.

– Vi kan även skanna betongen för att ta reda på skikttjocklek eller ta ut borrkärnor för att se hur betongen mår. Betong påverkas av yttre omständigheter och förändras över tid.

Reparbetare kan även bedöma rostskador och ta fram åtgärdsförslag för stålkonstruktioner. Det kan vara att laga, renovera eller förstärka ytskyddet.

– Vi jobbar ofta med foto och rörlig bild så att kunden i ett tidigt skede får så bra underlag som möjligt för att fatta beslut om åtgärd innan en upphandling görs. När vi skickat protokollet händer det att kunden svarar att ”det var tur att vi gjorde detta. Ytan var i betydligt bättre skick än vi trodde, så vi kan omprioritera entreprenaden och göra arbetena mer effektivt ”, berättar Anton Torsholm.

Säkerheten viktigast

Vid industriellt reparbete läggs stor vikt på säkerheten. Medlemsföretagen i Branschföreningen Svenskt Reparbete arbetar enligt kraven från två internationella certifieringsorgan, amerikanska SPRAT och engelska IRATA.

– Att arbeta enligt de största certifieringsorganen säkerställer att vi arbetar på rätt sätt vad gäller personal och utrustning före, under och efter ett uppdrag. Våra anställda ska ha rätt utbildning och de ska genomföra regelbundna övningar på en arbetsplats eller i en övningshall. Riskanalyser och räddningsplaner ska vara konkreta och begripliga och de ska gås igenom dagligen.

Anton Torsholm påpekar att det är betydligt säkrare att arbeta hängande i rep än från en byggnadsställning.

– Det ser farligt ut men alla våra medarbetare är personer som arbetar lugnt, fokuserat och systematiskt. Det är den typen vi vill ha och inte sådana som söker adrenalinkickar. Här gäller det att slå hål på myterna. Ofta hänger vi högt upp där ingen ser oss. Om folk kunde se hur vi jobbar skulle de förstå bättre. De kunder som förstår fördelarna med repklättring brukar bli återkommande.

Anställer yrkesarbetare

Anton berättar att Klätterservice anställer medarbetare som har dubbla kompetenser. De ska dels ha yrkeskompetens, dels kunna arbeta säkert i rep på höjd. Företaget anställer elektriker, snickare, svetsare, plåtslagare, mekaniker, murare, rostskyddsmålare med flera. Om det behövs anordnar Klätterservice certifierade utbildningar inom reparbete (SPRAT) för både anställda och externa.

Just med tanke på säkerheten är det viktigt att kontrollera att det reparbetesföretag som anlitas har rätt kompetens.

– Ett bra sätt att göra det är att anlita ett företag som är medlem i branschföreningen BFSR. Det garanterar att företaget håller hög kvalitet och att det följer kraven i SPRAT och IRATA. Man bör kolla att företaget har rätt kompetens för det aktuella uppdraget, att det har korrekta certifikat och att det alltid finns en klättrare certifierad enligt level 3 på arbetsplatsen. Det kan även vara bra att ta referenser, understryker Anton Torsholm.