Nyheter

Premiär för ny branschmässa

Den 14–15 september är det premiär för en ny branschmässa i Stockholm. Expolift är en renodlad fackmässa för accessutrustning. Enligt projektledaren Jan Hermansson handlar det om alla typer av utrustning som hjälper entreprenörer och serviceföretag att komma åt och utföra sina tjänster på svåråtkomliga ställen.

Jan Hermansson, som är projektledare för Expolift, konstaterar att användandet av accessutrustning ökat ordentligt i omfattning under de senaste två decennierna.

– Den här typen av maskiner och utrustningar används inte enbart inom bygg och anläggning. De är även vanligt förekommande inom industrin, hos installationsföretag och fastighetsföretag. De används även av sol- och energisektorn. Därför är det också intressanta produkter för hyresföretagen, konstaterar Jan Hermansson.

Han berättar att bakgrunden till mässan är att många bygg- och anläggningsmässor i dag är så stora och täcker in så många produktgrupper att det som utställare är lätt att försvinna i mängden.

– Tanken är att det ska vara en branschmässa i ordets rätta bemärkelse som vänder sig till de professionella leverantörerna och användarna av accessutrustning. Det lilla formatet gör även att det blir hög kvalitet på de som besöker mässan.

Nischad mässa

Expolift hålls 14–15 september på Inframässan på Scandic Infra City i Bredden norr om Stockholm. Jan Hermansson är även arrangör av mässan Demcon som i många år hållits på Inframässan.

– Liksom Demcon är Expolift en smal och nischad mässa. Då är Inframässan en perfekt lokal. Mässhallen mäter 5 000 kvadratmeter med högt i tak och sedan finns ett par tusen kvadrat utomhus också. Vi har goda erfarenheter av den här mässlokalen och den ligger dessutom nära Arlanda och även Stockholm city. Plus att Scandichotellet har god kapacitet för många gäster.

Accessutrustning som visas på mässan är bland annat alla typer av liftar, byggställningar, arbetsplattformar, mobilkranar och minikranar. Det är även teleskoplastare, bygghissar, stegar och andra hjälpmedel.

Säkerhet och utbildning

Jan Hermansson konstaterar att regelverket runt användning av accessutrustning har skärpts ordentligt i Norden under de senaste åren.

– Här tror vi att mässan också kan spela en viktig roll för att öka medvetenheten om riskerna och värdet av utbildning.

Branschföreningen Rentalföretagens Liftutskott och Liftutbildningsrådet (LUR) samt International Powered Access Federation (IPAF) stöttar Expolift. Båda institutionerna ställer även ut på mässan.

Expolift var först tänkt att ha premiär 2020 men pandemin kom emellan. Konceptet är dock väl förankrat i branschen och intresset är stort enligt Jan Hermansson.

– Vi hoppas att Expolift ska bli något som tilltalar branschen och som lockar både utställare och besökare från hela Norden.