Nyheter

Elektroskandia blir majoritetsägare i ledande Nordeuropeisk solpanels-grossist

El-teknikgrossisten Elektroskandia Sverige AB har ingått avtal om att förvärva 70 % av aktierna i Aprilice, en av de ledande solenergiplattformarna i Nordeuropa. Företagets tre grundare kommer att förbli minoritetsägare och fortsätta arbeta i företaget.

Aprilice grundades 2012 och har sedan starten fokuserat på den svenska solcellsmarknaden, med ett komplett produktsortiment i kombination med hög teknisk kompetens. Företaget med, huvudkontor i Stockholm samt filialer i Göteborg, Jönköping, Kalmar och Landskrona, har idag cirka 160 anställda och med en kundbas om cirka 1300 kunder. 2022 omsatte Aprilice strax över 1,1 miljarder kronor.

Genom förvärvet av aktiemajoriteten i Aprilice kommer Elektroskandia kunna erbjuda sina kunder ett komplett sortiment vad gäller solpaneler, tillbehör och installationsmateriel, teknisk kompetens samt hög tillgänglighet. Aprilice kommer verka som ett separat bolag på den svenska marknaden.

– Vi förväntar oss att solcellsmarknaden kommer att fortsätta den kraftiga tillväxt och utveckling som vi sett de senaste åren, säger Anders Nordlöw, vd Elektroskandia Sverige AB. Allt fler av våra kunder installerar idag solpaneler och för oss har det därför varit självklart att stärka vårt erbjudande på området. Efter att ha skannat av marknaden har vi i Aprilice funnit den idealiska partnern som på ett bra sätt kompletterar vårt övriga sortiment. Förvärvet möjliggör för oss att möta våra kunders behov på ett optimalt sätt, genom att erbjuda det bredaste sortimentet, den främsta kompetensen och den högsta tillgängligheten på elmarknaden.

– Vi har mycket god erfarenhet av Elektroskandia, som sedan tidigare levererar en stor del av den elmateriel och tillbehör som vi använder, kommenterar Jing-wei Cheng, vd och delägare i Aprilice. Med Elektroskandia som ny ägare har vi nu möjlighet att ta nästa steg i bolagets utveckling, utöka vår närvaro på marknaden och fortsätta växa. Med Aprilice kunskap och produktsortiment inom solenergi och Elektroskandias styrka när det gäller logistik, marknadsnärvaro och expertis inom elinstallation ser vi stora möjligheter att kunna nå ut till nya och befintliga kunder med marknadens starkaste erbjudande av produkter med solcellsteknik.

Transaktionen förväntas slutföras under hösten 2023, under förutsättning av godkännande från det svenska Konkurrensverket.