Nyheter

Idag släpps EPA-dunklåten ”Bra drag” – ska locka unga att bli ventilationsmontörer

Första säsongen av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?”, avslutas nu i storartad stil med specialskrivna EPA-dunklåten Bra Drag. Sista avsnittet visar låtens tillkomst och lanseras självklart med tillhörande musikvideo. Serien är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson med uppdraget att väcka ungdomars intresse för yrket ventilationsmontör.

Under våren har Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” genererat över 300 000 visningar på Youtube och klipp från serien har visats över 940 000 gånger på TikTok.

I Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” får tittarna följa Manfred Erlandsson som undersöker luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation. Han gör det via roliga utmaningar och annorlunda upplevelser. Att kröna säsongen med en EPA-dunklåt kändes som ett självklart grepp för att fortsätta möta målgruppen i deras miljö och kultur. Manfred som tidigare mest skapat musik för egen del, fick ett annorlunda uppdrag – som blev en fullträff.

– Det var otroligt kul att få sammanfatta vårens säsong av ”Var fick du luft ifrån?” i en låt och musikvideo. EPA-dunk, ventilationstermer och ett riktigt bra drag visade sig passa ihop förvånansvärt väl, konstaterar Manfred.

Låttexten handlar om ett liv som är härligt att leva, ett liv med bra dag och ett bra jobb som ventilationsmontör. Musiken byggdes delvis upp med hjälp av ljud från ventilationskanaler och annan ventilationsutrustning. I musikvideon har Manfred dessutom fått sällskap av ett härligt EPA-gäng från Rimbo.

– Ventilationsmontör är ett nytt och därmed okänt yrkesval för de flesta ungdomar, men med den här Youtubesatsningen har vi lyckats nå ut till målgruppen. Nu ska det bli kul att se vad EPA-dunk kan tillföra, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Youtubeavsnittet ”Jag gjorde en EPA-låt på 24 timmar” samt musikvideon till ”Bra Drag” kan ses på Youtube:

Hela kanalen: 

https://www.youtube.com/@varfickduluftifran

”Bra drag” kan inom några dagar streamas från Spotify och de flesta andra musikplattformar. Text: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt, Far from standard Musik: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt

Säsong två av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” drar igång i augusti/september. Då fortsätter Manfred uppleva och upptäcka hur luft och ventilation fungerar och påverkar oss.

Snabbfakta: ”Var fick du luft ifrån?”

För att nå så många ungdomar som möjligt, och dessutom över en längre tid, har produktionen fått ett serieformat och sänds på YouTube. ”Var fick du luft ifrån?” har sedan starten i december 2022 sänts i åtta avsnitt, det åttonde visar tillkomsten av låten Bra Drag samt en musikvideo.

Målet med serien är att väcka ungdomars intresse för att arbeta med luft och inspirera till yrkesvalet ventilationsmontör, exempelvis genom att välja den nya inriktningen Ventilation på gymnasiets VVS-och Fastighetsprogram.

”Var fick du luft ifrån?” har producerats på Manfred Erlandssons klassiska manér. Han har tidigare skapat några av Sveriges största YouTube-klipp, medverkat i TV (t ex i SVT:s Snorkråkan och i Fångarna på fortet på TV4) samt släppt musik och föreläst på skolor runtom i landet.

Manfred startade sin egen YouTube-kanal 2012. På bara några år skulle den växa sig till en av Sveriges största kanaler. Med nomineringar och vinster i prestigefyllda galor och videor med miljontals visningar, har han fortsatt att växa. Idag har hans kanal runt 300 000 följare och 80 miljoner videovisningar. ”Var fick du luft ifrån?” är Manfreds första engagemang för att synliggöra ett livsviktigt, men för ungdomar okänt yrke – ventilationsmontör.

”Var fick du luft ifrån” är en satsning från Plåt & Ventbyrån. Plåt & Ventbyråns uppdrag är att få fler att utbilda sig till ventilationsmontörer samt säkerställa att de får en kvalitativ yrkesutbildning. Plåt & Ventbyrån ägs gemensamt av fackförbundet Byggnads och arbetsgivar- och branschorganisationen Plåt & Ventföretagen.

Till och med år 2025 behövs ytterligare 1200 utbildade ventilationsmontörer i Sverige.

Foto: Harshad V Gaikwad