Nyheter

Ny teknik skapar nya möjligheter för arkitektbyråer

Kan ny teknik och data hjälpa arkitekter att hantera den ökande komplexiteten i det dagliga arbetet? Svaret är ja om du frågar den norska arkitektbyrån Nordic Office of Architecture. Tack vare av nya digitala lösningar har företaget fått en bättre överblick i sina projekt.

Nordic Office of Architecture har mer än 500 anställda i Norge, Danmark och Island. Arkitektbyrån arbetar med både stora och små projekt, och är alltid på jakt efter verktyg som förbättrar designprocessen och skapar bättre arkitektur. Man följer noga utvecklingen i branschen, inte minst framstegen inom AI-teknik. Detta eftersom integrationen av sådana nya tekniker och digitala verktyg gör det möjligt att automatisera många befintliga processer. Det kan även frigöra tid, tid som istället kan läggas på mer kreativa arbetsuppgifter.

– Om vi investerar tid och energi i att skapa en digital strategi i början av ett projekt kan vi påverka hur designprocesserna fungerar och definiera de verktyg som matchar dessa processer, förklarar Bridget White, arkitekt och Digital Technology Lead på Nordic Office of Architecture.

Komplexitet påverkar vårt sätt att arbeta

På Nordic Office of Architecture anser man det viktigt att få en djup förståelse för kundens behov. Ett sätt att göra detta är genom tillgång till omfattande datauppsättningar redan i början av ett projekt. Detta gör det möjligt för företaget att hantera den växande komplexiteten och fatta välgrundade beslut som är relevanta genom hela processen.

Eftersom många av dessa avgörande beslut formas av data finns det ett behov av att data kan röra sig enkelt och smidigt mellan de olika intressenterna, som är närvarande i olika skeden av komplexa projekt.

– Denna komplexitet handlar till stor del om att skapa hållbara och framtidssäkra byggnader. Det gäller att ha full kontroll över alla delar som ingår i en byggnad ur ett livscykelperspektiv, förklarar Knut Ramstad, arkitekt och CTO på Nordic Office of Architecture.

Förvandla processer med teknik

Ny teknik öppnar upp för nya sätt att hantera byggnadsprojekt. Digitala verktyg kan även skapa nya möjligheter för förbättrad design och nya sätt att samarbeta på.

– Vi använder oss av Autodesk Forma som gjort det möjligt för oss att få in arkitekterna i en digital plattform i ett tidigt skede. Detta gör att de kan forma våra projekt med välgrundade data, jämföra designalternativ och uppnå optimala resultat, säger Bridget White.

Förbättrad överföring av data leder till mindre dataförluster. Dessutom säkerställer detta att all information som fastställs i designfasen kommer att följa med till driftfasen. Detta skapar nya möjligheter för arkitekter som sträcker sig längre än till själva byggfasen.

– Vi kan följa byggnaden i ett längre perspektiv, vilket innebär en bättre helhetssyn och bättre kvalitet under hela livscykeln, berättar Knut Ramstad och får medhåll av Bridget White:

– Vi är entusiastiska över hur vi kan utforma mer hållbar, mer informerad arkitektur och använda digital teknik för att hjälpa oss i dessa processer, säger hon.

Se videoklipp här:

https://www.youtube.com/watch?v=b5TAaerF6zg

Foto: Ian Wilson