Nyheter

Mäklarstatistik Juni – kommentar från Svensk Fastighetsförmedling

Text: Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling

Prisstatistiken för juni visar precis som de senaste månaderna en fortsatt stabil prisbild på bostadsmarknaden över landet, även om det finns viss lokal variation. Vi ska också komma ihåg att juni normalt sett är en månad som signalerar ingång till sommaren och en lägre aktivitetsnivå på marknaden.

Vi förväntar oss fortsatt stabila bostadspriser då marknaden nu balanserar mellan ett ökat intresse från kunder, men samtidigt en viss oro över fortsatta räntehöjningar under inledningen av hösten. Effekterna av Riksbankens senaste besked om höjd styrränta kommer vi först att se i statistiken för augusti.

Risken är att Riksbanken tagit i väl mycket i sin prognos om framtida ränteutveckling, speciellt som den inte fullt ut delas av vår finansminister och delar av storbankernas analytiker – särskilt gällande hur länge räntan kommer ligga kvar på sin topp innan den börjar att sänkas. Underliggande finns även att vi ännu inte sett de fulla effekterna av redan genomförda räntehöjningar.

Även om vi har hört en något stramare ton från Riksbanken så är det troliga scenariot att räntan toppar i höst, för att under 2024 börja sjunka undan i takt med att inflationen faller och ekonomin stärks. Det innebär att den som gör en långsiktig bostadsaffär idag kan köpa sin nya bostad till bättre pris än de som gjort affär de senaste 2 åren. Tillåter din personliga ekonomi det är det således ett bra tillfälle att agera nu – för en affär nu betyder oftast tillträde 2–3 månader senare, då räntan definitivt har toppat.

   Den stora utmaningen på bostadsmarknaden nu är inte priserna, de ligger fortsatt stabila framåt, utan det är aktivitetsnivån. För att hela flyttkedjan ska fungera krävs en stabil prisnivå utan oro, vilket vi börjar närma oss, men det krävs också att man kan få lån, där det senaste amorteringskravet skulle behövas ses över för vissa målgrupper, och inte minst är det oroande att nyproduktionsmarknaden bokstavligen går på knäna. Nyproduktion är en väsentlig del av en flyttkedja, oavsett upplåtelseform.