Nyheter

Panasonic utökar produktionen av värmepumpar i Europa

Panasonic Heating & Cooling Solutions markerade idag ett historiskt ögonblick med full produktion av Aquarea L Series, en ny generation av luft/vattenvärmepumpar som använder R290 naturligt köldmedium, som nu produceras i Europa. Detta steg stärker Panasonics hållbarhetskoncept, Panasonic Green Impact, och minskar koldioxidavtrycket genom lokal produktion för lokal konsumtion.

Genom att flytta produktionen från Asien till Europa ökar Panasonic kapaciteten och antalet delar som tillverkas lokalt. L-serien produceras inte bara lokalt, utan använder också det naturliga köldmediet R290 och bidrar till att minska koldioxidutsläppen genom att öka tillgängligheten av A2W-luft/vattenvärmepumpar.

Panasonic öppnade fabriken i Pilsen, Tjeckien, för produktionen av sina luft/vatteninomhusenheter 2018 och ökade gradvis produktionslinjens kapacitet till dagens kompletta sortiment av både inomhus- och utomhusenheter med den första produktionen av Aquarea L Generation utomhusenheter. Detta kommer att minska tiden till marknaden och bidra till att möta den ökande efterfrågan i hela Europa på tillförlitliga och energieffektiva luftvärmepumpar. Det kommer också att ge större uthållighet eftersom både tillverkning och kunder finns i samma region.

Tillsammans med sitt FoU-center i Tyskland ökar Panasonic Heating & Cooling ytterligare sitt fokus på den europeiska marknaden och implementerar feedback från installationspartners samt europeiska hushåll och företag ännu snabbare. För närvarande sker en snabb förändring av energikällorna i Europa (minskad användning av gas och andra fossila bränslen samtidigt som mer elektrifiering möjliggörs).

På grund av den ökande miljömedvetenheten och de senaste omständigheterna kring energiförsörjningen har det funnits ett akut behov för Panasonic att etablera en produktionskapacitet för att möta en sådan växande efterfrågan. De hållbara värmepumparna Aquarea L Generation, som nu tillverkas helt i Europa, använder det naturliga köldmediet R290, som har en låg GWP (Global Warming Potential) på 3 och möjliggör en mer energieffektiv lösning.

Foto: Leonhard Niederwimmer