Nyheter

Stawberry bygger nytt hotell vid Nyhavna i Trondheim

Norska hotellkedjan Strawberry ingår avtal med Bryggeribyen EC Dahls om att utveckla ett hotell vid Nyhavna i Trondheim. Det finns 123 års historia i det ursprungliga Aktiebryggeriet på Lade i Trondheim. Nu, 57 år efter sammanslagningen med E.C. Dahls, stora ambitioner lanseras för att blåsa nytt liv i byggnaden på Nyhavna.

– Vi svämmar nästan över av entusiasm över den här möjligheten. Genom projekt som Amerikalinjen, Clarion Hotel Post, Sommerro och Villa Copenhagen har vi visat vad utveckling kan göra med en gammal byggnad och ett helt närområde. Jag har alltid ett extra öga för vad som händer i Trondheim, och de planer som nu finns för Nyhavna kommer att ge den här delen av staden nytt liv. Och nytt liv, mer människor och mer aktivitet behöver mötesplatser som hotell, säger Petter A. Stordalen, grundare av Strawberry.

Från jäst till gäster

I planerna vill man ta hand om det gamla Aktiebryggeriet, men restaurera fönster och öppna upp delar av byggnaden för att kunna skapa aktivitet i gamla lager och jästrum. Dessutom kommer uppförandet av en ny byggnad att ge ett framtida hotell nödvändig lokalkapacitet, mötes- och konferensfaciliteter samt möjlighet till olika catering- och serviceerbjudanden.

– Som förvaltare av en sådan anrik byggnad har vi varit noga i processen med att hitta rätt operatör. För Bryggeribyen är vi säkra på att Strawberry är rätt val, mycket på grund av möjligheten att anpassa det slutliga konceptet till den profil vi har velat och tror är rätt för området. Reina och Nyhavna blir en helt ny stadsdel om några år och vi tar vårt ansvar i utvecklingen, säger Børge Aunaas, Bryggeribyen EC Dahls AS.

Ett avtal har redan ingåtts om att ett nytt hotell ska bli en del av Clarion Collection Hotel. Kedjan marknadsför sig som ett hotell med en mer personlig upplevelse, ofta i byggnader med en spännande historia. I vistelsen ingår fika och en varm kvällsmåltid, vilket är otroligt populärt, särskilt bland affärsresenärer.

– Det här är ett koncept som kommer att efterfrågas inom det här området som står inför en stor omvandling. Dessutom ligger det helt i linje med det antagna kvalitetsprogrammet för stadsdelen. Vi har gjort fantastiska hotell och mötesplatser av allt från fängelser, postkontor, kontor och slott. Jag ser verkligen fram emot att se vad vi kan skapa med ett före detta bryggeri. Tänk på den historien!, säger Stordalen.

Reinaområdet med Nyhavna är Trondheims största och mest spännande utvecklingsområde. Området består idag av flera befintliga verksamheter, men det finns planer på en ny stadsdel där du kan bo, arbeta och uppleva. Det nya hotellet blir en viktig del i denna utveckling och det planeras för 180 gästrum med gym, restauranger och mötesrum i hotellet.

– Vi hoppas kunna börja bygga så snart områdesplanen och alla offentliga tillstånd är på plats. Vi ska bygga en ny stadsdel kring ett stadsintegrerat bryggeri som en bärare av historien, och med många nya och varierande arbetsplatser runt omkring. Dessutom ska det byggas över 1 000 bostäder, vilket kommer att ge mycket nytt liv i stadsdelen. Bryggeribyen ska bli stadsdelen där människor både ska bo, arbeta och söka upplevelser. I den meningen är våra idéer på väg att förverkligas med den första erfarenheten: Ett nytt och spännande bryggerihotell, säger Aunaas.

Clarion Collection Hotel har idag 50 hotell från Tromsø i norr till Trelleborg i Sverige i söder. Hotellen är kända för en mer personlig upplevelse, gärna med en spännande historia. För att verkligen skapa känslan av mysighet har varje hotell anställt en ”hygienare”, som ansvarar för att skapa och utveckla trivseln och atmosfären.

Bryggeristaden EC Dahls ägs av: NorgesGruppen Eiendom Midt-Norge AS, R.Kjeldsberg AS och Heimdal Bolig AS

NorgesGruppen är ett rikstäckande handelshus med kedjekoncept som KIWI, MENY, Joker, SPAR, Mix, Jafs, Deli de Luca med flera, förutom det nationella grossistföretaget ASKO.

R. Kjeldsberg grundades 1856 och har sedan starten av företaget satt sin prägel på staden Trondheim. Från 1998 deltog R. Kjeldsberg i utvecklingen av Nedre Elvehavn – ett projekt som belönades med Stadsutvecklingspriset av Trondhjem By’s Well 2010. År 2023 fick R. Kjeldsberg återigen Stadsutvecklingspriset för företagets utveckling av Sluppen i Trondheim. Det är en naturlig fortsättning på bolagets ägande i E.C. Dahls bryggeri från 1889 till 1986.

Heimdal Bolig är Mellannorges ledande företag inom bostads- och fastighetsutveckling. Företaget har 700 bostäder under uppförande och över 4 000 bostäder under utveckling. Bolaget bygger även affärslokaler i flera av stadsdelarna i Trondheim och Melhus. Fokus ligger på bestående värden för klimatet, samhället och samhället.