Nyheter

Kvarter Valdemar Atterdag kan bli vinnare av Halmstads arkitekturpris 2023

Mitt i centrala Halmstad, uppe bland takåsarna med utsikt över staden, finns 23 nya lägenheter. Nu står det klart att projektet är en av de tre finalister som har möjlighet att vinna Halmstads Arkitekturpris 2023.

Tillsammans med Berlings Fastigheter har Fredblad arkitekter utformat de 23 lägenheterna som vilar ovanpå en kulturhistoriskt värdefull tegelbyggnad mitt i centrala Halmstad. Kvarteret visar på en intressant förtätning anpassade efter dagens behov och är ett uppskattat tillägg i staden.

För att möta efterfrågan på nya bostäder i Halmstads stadskärna fick vi i uppdrag att rita en påbyggnad av kvarter Valdemar Atterdag bestående av två indragna våningar byggda av trä. Valet av att bygga i trä har inneburit många fördelar. Träets fördelar är inte bara ett lågt klimatavtryck utan också konstruktionens lägre egenvikt, samtidigt som en påbyggnad i trä även är ett bra sätt att förtäta i befintlig bebyggelse.

En central tanke har varit att ge den nytillkomna volymen ett modernt uttryck för att visa på att den nya delen är något annat än det äldre huset. Detta för att skapa en tydlighet och förståelse för när byggnadens olika delar har byggts. Genom att den nya volymen även slutar innanför befintlig fasads liv är den ursprungliga byggnadsvolymen fortsatt tydligt utläsbar i stadsmiljön.

Nu pågår omröstningen till Arkitekturpriset 2023. Röstningen pågår till och med den 31 augusti på kommunens hemsida.