Nyheter

Civilingenjörsstudenter har skapat koncept med Masonite Beams lättbalk

Ta fram en spännande produkt som kan säljas till privatpersoner, där lättbalkar är en viktig del av konstruktionen. Den uppgiften tog sig åtta civilingenjörsstudenter sig an i vintras. Resultatet blev ett växthus som verkligen sticker ut i jämförelse med traditionella varianter.

När studenterna på civilingenjörsprogrammet, inriktning design och produktutveckling, vid Linköpings universitet skulle välja kandidatarbeten fanns det ett som fokuserade på lättbalkar. Utgångspunkten var att ta fram ett designkoncept som skulle öka medvetenheten om lättviktsbalkar och deras användningsområden. Och produkten skulle vara attraktiv för privatpersoner.

Studenterna skapade flera koncept, men till slut var det växthuset som var det mest värdefulla att arbeta vidare med. Växthuset har en stomme av lättbalkar, och det är även dimensionerat för att användaren ska slippa ansöka om bygglov. Tanken är att två privatpersoner med begränsad byggerfarenhet ska klara av att montera växthuset.

Efter att ha gjort sig väl bekanta med lättbalkar är studenterna närmast lyriska över dess egenskaper.

– När jag ska beskriva det för någon som inte har kommit i kontakt med brukar jag kalla det för ett ”mirakelmaterial”. Det är ett både hållbart och hållfast material – det känns som något från framtiden, säger Ashkan Okhovvatian, en av studenterna i projektgruppen.

Ylva Wellander, som även hon var med i projektgruppen, nickar till medhåll och lägger till:

– Det var verkligen överraskande att något som är så lätt kan ha så hög styrka. Något annat som var extra intressant var hur lätt det går att minska köldbryggorna i ett hus när man bygger med lättbalk, säger hon.

Projektet genomfördes som ett kandidatarbete vid Linköpings universitet VT 2023, under handledning av Matilda Andersson och projektägaren Fredrik Eriksson.

I projektgruppen ingick: Alice Granström, Clara Gullberg, Emma Gustafsson, Clara Höglin, Erik Lundberg, Alva Malmin, Ashkan Okhovvatian och Ylva Wellander.

Foto: Dewald Van Rensburg