Nyheter

Betongskruv vinner mark med ETA-godkännande för murverk

Betongskruven UltraCut FBS II är en av fischers bästsäljande produkter. Den starka och flexibla betongskruven är sedan tidigare ETA-godkänd för sprucken och icke-sprucken betong och nu har nästa steg på resan tagits. Från och med nu är nämligen ett flertal skruvar i serien UltraCut FBS II även ETA-godkända för murverk, vilket gör att hantverkaren kan använda samma slags skruv för jobb i såväl betong som murverk.

Infästningstillverkaren fischer har länge märkt av branschens ökade efterfrågan på infästning som är enkel, stark och effektiv. För infästning i betong har deras betongskruv UltraCut FBS II därför varit ett populärt alternativ i många år.

För att bredda skruvens användningsområde och ge hantverkaren möjligheten att bara behöva en och samma skruvsort till både betong och murverk, har fischer nu fått ett ETA-godkännande för murverk för en stor del av UltraCut FBS II-sortimentet. Något som inte tillhör det normala i branschen.

– Att ha ett ETA-godkännande för murverk för den här produkten betyder att vi kan garantera att den kan användas för infästning i mer än bara betong. Och det är absolut inte normen att ha betongskruvar som kan användas i murverk. Därför är vi glada att presentera en produkt som inte bara går att använda i murverk, utan som dessutom fungerar precis lika effektivt som i betong, då man bara behöver borra ett hål och skruva i den. Vår betongskruv ligger mig varmt om hjärtat och att se den utvecklas på det här sättet är en dröm som går i uppfyllelse, både för mig och för marknaden, säger Lars Holbæk, Nordic Head of Product & Marketing Management på fischer.

Starkt yttre – flexibelt inre

Det som är A och O för en betongskruv är att den har en hårt härdad utsida som med lätthet skär gänga i materialet. Samtidigt måste den ha en flexibel kärna som kan ta emot rörelser och hantera vibrationer utan att knäckas. Det gäller för såväl betong som murverk. Lars Holbæk förklarar:

– UltraCut FBS har funnits på marknaden länge men för cirka fem år sedan började vi producera den på ett annat sätt, vilket gjorde att vi kunde förbättra designen och själva härdningen som optimerar skruvens styrka och flexibilitet. Tack vare den kombinationen är produkten perfekt för lätt infästning där man helt enkelt borrar ett hål och skruvar i skruven. Betongskruven expanderar inte och kan därför monteras nära kanter och det möjliggör även korta avstånd mellan förankringarna.

Han fortsätter:

– Förr använde man expansionsankare till infästning i betong, men det kunde inte användas i murverk. Till det använde man istället nylon. Men nu kan man använda UltraCut FBS II till båda delar, vilket gör att hantverkaren slipper ha med sig olika sorters skruvar till sina uppdrag. Sortimentet har även olika ytbehandlingar och huvudtyper, som även de erbjuder extremt flexibla användningsmöjligheter. Därmed kan du nu välja den perfekta skruven till många olika material och användningsområden.

ETA-godkännandet omfattar sortimentets 6, 8 och 10 millimeters skruvar i elförzinkat stål, mekaniskt galvaniserat stål (CP) och rostfritt syrafast stål.

Passar framtidens grönare byggbransch

Det är inte bara effektiviteten i montaget som förbättras med hjälp av skruvens smarta design, menar fischer. Det är även en produkt som passar in i den gröna omställningen som branschen i hög grad befinner sig i idag.

– UltraCut FBS II är en produkt som utöver sina tekniska och praktiska egenskaper är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Eftersom man bara behöver skruva in skruven i det förborrade hålet, innebär det också att man enkelt kan skruva ut skruven och använda den igen. Den är alltså helt återanvändbar, vilket jag vet kommer att vara en stor fördel för hantverkare och entreprenörer i framtiden, avslutar Lars Holbæk.