Nyheter

Så tillverkas fastighetsboxar

Att tillverka en modern fastighetsbox är en komplex process som involverar skickliga hantverkare och stora maskiner. Nedan finns en kort beskrivning av processen och de maskiner och material som används.

 

Material

En fastighetsbox tillverkas främst av plåt. Ungefär 90 % av boxens vikt utgörs av plåt. Efter plåten kommer pulverlack, vilket motsvarar ungefär 5 % av boxens vikt.

En postbox är belagd med ett tunt lager av pulverlack, cirka en tiondels millimeter tjockt. Detta ger boxen både färg och glans, samtidigt som den skyddar mot korrosion och andra skador. En väl applicerad pulverlack ger en hållbar och estetisk yta under många decennier. Ytan är lätt att torka av och hålla ren under boxens livstid.

Andra komponenter i en postbox inkluderar lås, popnit, skruv, mutter, centralås och gångjärn. Tillsammans utgör dessa cirka 5 % av boxens vikt.

Första tillverkningssteget

När plåtskivorna är på plats i fabriken krävs en stans- eller laserbearbetningsmaskin. Under denna process formas plåtarna till platta former, hål skärs ut, hörn rundas och liknande.

Nästa steg är att forma den tredimensionella strukturen. Detta görs med hjälp av bockningsmaskiner. Det finns olika typer av sådana maskiner, och för en postbox används ofta manuella eller robotbetjänade panelbockar. Bockningen innebär helt enkelt att de platta plåtarna viks. Efter detta steg erhålls flera separata delar, såsom luckor, sidoplåtar och delar av en centraldörr.

Därefter monteras många av boxens delar samman till en delvis färdig postbox. Detta görs genom att koppla samman delarna och fästa dem med popnitar, skruvar och muttrar. Anledningen till att allt inte monteras på en gång är att både insidan och utsidan av hela fastighetsboxen ska kunna lackeras.

Nästa steg är lackering

Delarna till boxen hängs upp på en linje, som i vår fabrik i Västervik sträcker sig över 207 meter. Under sin långa färd genom pulverlacken tvättas plåten noggrant i flera steg och torkas ordentligt i en ugn för att vara torr inför appliceringen av pulver. Sedan appliceras pulverlacken på plåtytan. Den fäster magnetiskt och jämnt på ytan. Slutligen bränns lacken i en ugn för att ge boxen den fina och hållbara yta som den har när den når våra kunder.

Slutmontering

När alla delar är lackerade slutförs monteringen av boxarna. Då sätts alla delar samman och fastighetsboxarna genomgår kvalitetstestning. Vi skickar alltid ut postboxarna i komplett skick till våra kunder. Smålåsen är installerade, avlastningsbordet är på plats, och boxarna testas för att säkerställa att allt fungerar som det ska när de når kunden.