Nyheter

Rapport från Byggfakta: Svenska kontorsmarknaden våren 2023

Den svenska kontorsmarknaden kommer att se en kraftig ökning av byggprojekt under våren 2023, med flera stora utbyggnader planerade i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa projekt syftar till att inte bara tillhandahålla moderna och hållbara kontorsytor utan också att skapa nya lösningar för både små och stora problem .

I Stockholm bygger Castellum nya lokaler åt Domstolsverket i Brunna samtidigt som NCC utvecklar flera kommersiella fastigheter, bland annat det BREEAM-certifierade kontorsprojektet K11 i Järva Krog som nyligen såldes till Castellum för drygt 1 miljard kronor. I Malmö bygger Castellum även nya lokaler åt Rättsväsendet, medan NCC i Göteborg just nu arbetar med ett projekt i Säve.

De nyckelbyggare och utvecklare som är involverade i dessa projekt är Castellum, NCC och Vasakronan. Castellum är ett fastighetsbolag som bygger och utvecklar fastigheter och områden i utvalda tillväxtregioner i Sverige. NCC, å andra sidan, är ett byggföretag som utvecklar och bygger ett brett utbud av fastigheter, inklusive bostäder, kommersiella fastigheter, industrilokaler, offentliga byggnader, vägar och annan infrastruktur. Vasakronan är en annan stor aktör på den svenska kontorsmarknaden, med en portfölj av högkvalitativa kontorsfastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

De byggprojekt som planeras till våren 2023 förväntas få en betydande inverkan på den svenska kontorsmarknaden och ekonomin. Dessa projekt kommer att ge välbehövliga moderna och hållbara kontorsytor som är avgörande för att attrahera och behålla företag i Sverige. Dessutom är byggbranschen en stor bidragsgivare till den svenska ekonomin och dessa projekt kommer att skapa jobb och stimulera ekonomisk tillväxt i de regioner där de finns. Vidare kommer fokus på hållbarhet i dessa projekt att bidra till Sveriges samlade insatser för att motverka klimatförändringar och främja en hållbar utveckling.

Foto: Martin Herfurt