Nyheter

Svensk Byggtjänst: ”Om samhällsbyggnadssektorn ska minska sitt klimatavtryck krävs bättre utbildning”

”Tydligare inslag av hållbarhet på landets yrkesutbildningar skulle ge morgondagens samhällsbyggare rätt verktyg och sektorn den viktiga skjuts av kunskap som behövs för den gröna omställningen.”

Det skriver Kajsa Hessel, vd Svensk byggtjänst i en debattartikel i Altinget:

”Vi står för en betydande del av Sveriges BNP och vi har format samhället genom historien med hantverk och innovation. Vi, samhällsbyggnadssektorn, är smärtsamt medvetna om att vi står för en stor del av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Vårt ansvar i klimatomställningen är stort. Därför behövs både tydligare krav och mer samverkan från politiken.”

”För oss samhällsbyggare, som både mött ökade krav på hållbarhet från kundsidan och efterfrågat tydligare riktlinjer kopplat till desamma under lång tid, är de senaste årens regleringsregn och klassificeringskrav från EU – kanske oväntat – mycket välkommet. 2020 års taxonomiförordning gav företag inom EU tydligare riktlinjer för hur de värderar sin tjänsteportfölj utifrån hållbarhetsparametrar. De nya redovisningsdirektiven gör det dessutom enklare att utvärdera företags utveckling på hållbarhetsområdet.”

”Trots åtgärderna råder det inga tvivel om att sektorns klimatutmaningar kommer att kvarstå om inte fler insatser görs. På grund av dess komplexitet, analoga natur och mångfalden av aktörer krävs insatser från fler håll än Bryssel.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.altinget.se/artikel/om-samhallsbyggnadssektorn-ska-minska-sitt-klimatavtryck-kravs-battre-utbildning

Foto: Peggy