Nyheter

Nästa nr av Svensk Byggtidning: Dekarbonisering av den europeiska värmesektorn

I kommande nummer av svensk Byggtidning, nr 3 2023 med utgivning i juni månad kommer vi att lyfta konferensen ”Dekarbonisering av den europeiska värmesektorn”. Det är en händelse av gemensamt intresse eftersom IEA och Europeiska Unionen har identifierat värmepumpar som en nyckelteknologi för RePower EU och för att minska koldioxidutsläppen i värmesektorn.

Ledande beslutsfattare, forskare och branschrepresentanter kommer att presentera hur Sverige avkarboniserade värmesektorn på två decennier och deras syn på nuvarande status och möjligheter för värmepumpar. Tillsammans möjliggör vi morgondagens hållbara energilösningar med det svenska värmepumpsunderverket.

Från att ha dominerats kraftigt av främst fossila bränslen eldningsolja har bostadshusbeståndet nästan helt avvecklat olje- och elpannor av införande av värmepumpar. Idag värms mer än 60 % av alla enfamiljshus upp av en värmepump.

Som ett resultat har utsläppen av växthusgaser minskat med mer än 90 % inom värmesektorn där effektiviteten har förbättrats avsevärt och samtidigt har användningen av el för uppvärmningsändamål gjort att det minskat avsevärt.

Foto: Bruno /Germany