Nyheter

Ny fond med mål att fler ska få en bostad att kalla sitt hem samt trygga närområden

Utfallsfonden finansierar nya lösningar för en förbättrad välfärd. Den offentliga sektorn betalar endast vid lyckat resultat. Tillsammans driver de utvecklingen av Sveriges välfärdssystem och bidrar till: – Högre andel friska och förbättrad psykisk hälsa – Fler som klarar skolan och har ett arbete att gå till – Fler med en bostad att kalla sitt hem – Ökad trygghet i samhället Utfallsfonden lanserades i april 2023 och förvaltar 350 miljoner SEK från statliga Saminvest AB, Europeiska Investeringsfonden, Leksell Social Ventures och Danir.

Fonden har som mål att investera allt kapital inom fem år genom så kallade utfallskontrakt, som är ett nytt fenomen i Sverige. Syftet är att leverera mätbara, positiva resultat på våra stora sociala samhällsutmaningar för en ökad välfärd. Den offentliga sektorn betalar endast vid lyckade resultat och minskar därmed sin risk i nya utvecklingsprojekt.

På så sätt sänks trösklarna och banar väg för nya innovativa och preventiva insatser. Genom fonden utvärderas utförare och leverantörer inom välfärden av positiva utfall snarare än prestation. Samtidigt kan välfärdslösningar och sociala entreprenörer nå en helt ny marknad och bli skalbara, vilket tidigare varit svårt.

De tre grundarna Jenny Carenco, Joachim Werr och Johan Fredriksson hoppas att den nya finansieringsmodellen blir standard inom välfärden och att fler investerare ska anamma modellen:

– Vi vill bana väg för ett välfärdssystem som uteslutande fokuserar att på ett etiskt, hållbart och ekonomiskt effektivt sätt nå önskade resultat.

Problematisering

Med en åldrande befolkning och stora demografiska förändringar står välfärdssamhället inför enorma utmaningar. Det kommer helt enkelt inte finnas tillräckligt med vare sig pengar eller personal för att möta alla de medborgare som kommer behöva vård, omsorg, utbildning och socialt stöd, om vi inte börjar arbeta annorlunda.

Idag går exempelvis den största delen, 85 procent, av resurserna inom hälso- och sjukvården i Sverige till att behandla kroniska sjukdomar och följdsjukdomar. Rapporter från WHO visar samtidigt att 80 procent av dessa kan förebyggas med hälsofrämjande insatser och förändrade levnadsvanor.

OECD visar även att varje krona som satsas på förebyggande insatser sparar sex kronor i minskat behov av sjukvård. I Sverige läggs dock ytterst lite resurser på innovation och prevention, endast 4 procent av Sveriges sjukvårdsbudget går till att förebygga sjukdom och ohälsa.

En av de huvudsakliga anledningarna är att det alltid finns en risk att resultaten inte blir exakt som man hoppats, och att det preventiva och innovativa arbetet därför mest kostar pengar. I Storbritannien har man däremot under tio års tid satsat på att stötta innovativa och preventiva insatser inom välfärden via utfallskontrakt.

Dessa visar på samhällsvinster tio gånger kostnaderna.

Fakta:

Utfallskontrakt har blivit en alltmer uppmärksammad modell för att hantera aktuella sociala och hälsomässiga samhällsutmaningar. I ett utfallskontrakt går parter från olika sektorer samman för att med gemensamma krafter adressera en specifik samhällsutmaning. En del av ersättningen för arbetet binds upp mot uppnådda mål. Arbetet regleras genom ett kontrakt mellan:

– Utfallsansvarig/Beställare –

Offentlig sektor, samt samhällsbärande företag och stiftelser

– Finansiär/Riskbärare –

Utfallsfonden eller liknande investeringsfond

– Utförare/Investeringsobjekt –

Företag/organisation med effektiva lösningar på samhällsproblem

Genom utfallskontrakt betalar den offentliga sektorn endast för lösningar med positivt utfall, riskerna om lösningen inte skulle fungera bärs istället av investeringsfonderna. På så sätt minskas den ekonomiska risken vid nya innovativa och preventiva insatser inom välfärden.

Utfallsfondens investeringsområden

Hälsa och välbefinnande

Genom att investera i nya möjligheter och lösningar för hälsa och välbefinnande vill Utfallsfonden förbättra resultaten inom vården. På så sätt kan vi bidra till att färre blir sjuka, att den psykiska ohälsan minskar och att fler har möjlighet att leva till sin fulla potential.

Utbildning och arbetsmarknad

Utfallsfonden vill medverka till att fler barn och unga klarar skolan och mår bra under sin skoltid. De vill bidra till att fler slutför en utbildning som svarar till arbetsmarknadens behov, till minskad arbetslöshet och bättre inkludering av de som av olika anledningar valt att etablera sig i vårt land.

Bostad och närområde

Utfallsfonden förstår vikten av en egen bostad och vill investera för att minska den strukturella hemlösheten i Sverige. De vill även bidra till att skapa trygga närområden med minskad kriminalitet och hög livskvalitet för alla, oavsett bakgrund, familjesituation och inkomst.