Nyheter

Debatt: ”Flera hundra läckor i kommunala VA-system i fjol”

”Fyra kommuner sticker ut när VA-Fakta listar vattenläckor. Det behövs en höjning av ambitionerna på både kommunal och statlig nivå. Under 2022 rapporterade svenska medier om minst 458 olika vattenläckor på ledningar som de kommunala organisationerna för vatten och avlopp, VA, ansvarar för. Det framgår i en ny rapport som branschinitiativet VA-Fakta publicerar i dag.”

Det skriver Anders Robertsson, Vd Maskinentreprenörerna, Joacim Nordh, Vd Svenska Rörgrossistföreningen VVS och Jonny Hellman, Vd VVS-Fabrikanternas råd i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”De kommuner som sticker ut med flest medierapporterade läckor är Skellefteå (19), Jönköping (18), Umeå och Nyköping (båda 14 läckor). Dessa kommuner är dock inte unika. De allra flesta kommuner saknar förnyelseplan för ledningsnätet, trots att reinvesteringsbehoven för ledningsnäten nationellt ligger på omkring 7 miljarder kronor per år, enligt branschorganisationen Svenskt Vattens beräkningar. Svenskt Vatten konstaterade i slutet av april att det bara är var fjärde kommun som har en plan för förnyelsen av sina ledningsnät.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/juridik/kommunen-valkomnar-provning-av-giftvatten-i-hd–jatteviktigt/