Nyheter

Schneider Electric satsar på att möjliggöra energistyrning utifrån timpriset

Schneider Electric informerar om sin nästa satsning inom energihantering i hemmet. Inför hösten ska funktionaliteten i smarta hem-systemet Wiser utökas genom en integration mot Nord Pool, den börs där elpriserna sätts. Användare av Wiser kommer kunna styra sina Wiser-enheter – sätta på och stänga av dessa – utifrån timpriset på el.

– Timprisstyrningen av hemmets Wiser-funktioner kommer ge Wiser-användare ytterligare möjlighet att styra elanvändning hos uppkopplade apparater utifrån timpriset på el. Timprisstyrningen av hemmets Wiser-funktioner kommer ge Wiser-användare ytterligare möjlighet att styra elanvändning hos uppkopplade apparater utifrån timpriset på el. De kommer kunna styra flertalet laster i hemmet, såsom luftavfuktare eller andra enheter via de uppkopplade vägguttagen, varmvattenberedare som styrs via en kontaktor och golvvärme efter timpriset på el för att nämna några tillämpningsområden. Detta kan även automatiseras för att slippa manuell styrning, säger Jens Strinsjö, produktchef för Wiser på Schneider Electric.

För att få tillgång till den nya funktionaliteten i Wisers smarta hemsystem behöver en energisensor, s.k. PowerTag, från Schneider Electric vara installerad i hemmets elcentral – installation görs av behörig elektriker. Timprisavtal tecknas direkt med elleverantören.

Den trådlösa energisensorn av klass 1 mäter energi och kraft i realtid och informationen delas med användaren i appen Wiser by SE. Med systemet kan användare följa hemmets energianvändning i realtid, få koll på hur mycket el som används av hemmets olika enheter, få personliga tips och energirådgivning samt snart även kunna styra hemmets uppkopplade Wiser-enheter utifrån timpriset på el. Användare kommer helt enkelt kunna styra vilka av de uppkopplade enheterna som ska vara påslagna vid ett visst timpris på el.

Genom Wiser by SE-appen och Energicentret går all information och styrning till och från de olika uppkopplade apparaterna i hemmet. När elpriser i realtid kommer som integration öppnar det dörren till ett nytt sätt att styra elanvändningen för vissa uppkopplade apparater utifrån timpriset på el för de som väljer elavtal som bygger på timprisstyrning. Med integrationen kommer användaren exempelvis kunna styra en uppkopplad Wisertermostat för golvvärme utifrån timpriset på el.

Lanseringen av den nya funktionaliteten är planerad inför sommaren 2023. Mer information om integrationen av timprisstyrning i Wiser går att få i Schneider Electric’s monter på mässan Elfack, 9–12 maj i Göteborg, monter B02:08. Där presenteras även ett flertal andra nyheter gällande det uppkopplade hemmet och appen Wiser by SE.

För att läsa mer om Wiser:

besök hemsidan.