Nyheter

Mäklarstatistik April: Kommentarer från Svensk Fastighetsförmedling

Text: Erik Wikander, vice VD, Svensk Fastighetsförmedling

Den mjukare retoriken från Riksbankschefen vid den senaste höjningen i april, gör att vi nu är nära räntetoppen, vilket kommer lösa upp många orosknutar på bostadsmarknaden.

Trots ännu en räntehöjning i april visar bostadspriserna samma stabiliseringstendenser som vi nu sett några månader, där de under månaden i stort sett ligger still, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling. 

Alla genomförda räntehöjningar har vi dock inte sett full effekt av ännu, då många suttit med bundna lån som ska omförhandlas. Men även om kostnaderna att bo nu är betydligt högre än för ett år sedan, så ser vi att vi har det värsta bakom oss, och som konsument och bostadsspekulant kan man nu börja se framåt, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling. 

Resterande del av året kommer präglas av relativt stabila bostadspriser, en ökning av bostadspriserna kommer vi se först in på nästa år när styrräntan börjar gå ner och vi har fått bukt med inflationen, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling. 

Antal affärer är betydligt färre under årets första månader än samma period föregående år, och vi ser ingen tydlig säsongsmässig påverkan på främst villamarknaden, vilken annars brukar vara glödhet på våren. Dels är marknaden fortsatt präglad av den oro och de ökade kostnader vi sett en längre tid nu, samtidigt som det varit en ovanligt lång och kall period, där våren verkligen lyst med sin frånvaro, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.