Nyheter

Stort tryck på värmepumpar 

Text: Cecilia Bolter

Energikostnader har skjutit i höjden under det gångna året samtidigt som efterfrågan på värmepumpar stigit till rekordnivåer. När efterfrågan blivit större än utbudet är det tufft för tillverkare och leverantörer att hålla samma takt. 

I kommande nummer av Svensk Byggtidning uppmärksammar vi att skenande energipriser och ökad medvetenhet om klimatförändringar har fått efterfrågan på miljövänliga energikällor med låga driftskostnader att ta fart.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen rapporterade en 20-procentig försäljningsökning av värmepumpar under första kvartalet i år. Försäljningen av luft- vattenvärmepumpar ökade med 40 procent, medan efterfrågan på bergvärme ökade 28 procent. 

– Vi ser en fortsatt stark tillväxt för branschen, inte minst på grund av de höga energipriserna samt energiomställningen i Sverige och övriga EU. Trenden kommer att hålla i sig och efterfrågan på tekniska installationer för hållbara energilösningar kommer att öka, säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Det råder ingen komponentbrist även om vissa tillverkare använder det som en ursäkt. De väljer att i större utsträckning exportera till marknader där de kan få bättre betalt för sina produkter. 

De stora företagen åtnjuter helt andra spelregler med obegränsade möjligheter.

Svensk Byggtidnings senaste nummer kan du läsa här:

www.issuu.com

På bilden: De flesta nybyggda hus är försedda med frånluftsvärmepump, eftersom det blivit standard. Den har en hög grad av energiutvinning och är relativt enkel att installera.