Nyheter

Unik fabrik öppnar i Hässleholm – förvandlar avfall till byggprodukter

Onödig förbränning av avfall genererar stora utsläpp. RECOMA finns för att ta vara på avfall som av olika anledningar inte går till återvinning. Inte nog med att det räddas från förbränning, det ges nytt liv och värde i en ny form med 100% återvinningsgrad. RECOMA arbetar specifikt med kompositer (s.k. multimaterial) som är knepiga och/eller dyra att återvinna till sina ursprungsmaterial, och transformerar det till en hållbar, cirkulär byggprodukt.

Byggbranschen står för 20% av alla Sveriges utsläpp, lika mycket som alla personbilar i landet. Branschen står också för en tredjedel av allt avfall som genereras i Sverige. Förbättring är ett måste. RECOMAs svar på detta är en byggprodukt med ca 90% lägre klimatpåverkan än de material den kan ersätta, och dessutom en produkt som är helt återvunnen och återvinningsbar om och om igen. ‘

En självklar del av den cirkulära ekonomin och en hållbar byggbransch och samhällsomställning. Den unika processen använder inga tillsatser så som lim, kemikalier eller annat. Inte ens vatten. Endast avfall går in i processen och allt avfall kommer ut igen i formen av byggmaterial.

RECOMA har nu efter en lång process med tillstånd, certifieringar och förberedelser byggt färdigt sin fabrik i Hässleholm. Prislappen blev strax över 30 miljoner och i februari inleddes de första skarpa testerna. Nu står fabriken redo för massproduktion/återvinning och den 20 april öppnar fabriken.