Nyheter

Stigande bolåneräntor slår hårt – men sparkonton blir gynnsammare

I en tid då räntorna stiger alltmer drabbas många av ökade kostnader. För fastighetsägare är det viktigare än någonsin att hitta lägsta bolåneräntan. Samtidigt går det nu att få bättre avkastning från sparkonton än på länge – tack vare räntehöjningarna.

Riksbanken höjde styrräntan till 3,0 procent i februari 2023. Ett beslut som var väntat och som innebär att såväl bolåneräntor som sparräntor påverkas. Som följd av den fortsatt höga inflationen förväntas Riksbanken i april besluta om att höja styrräntan ytterligare, till 3,5 procent, med tillämpning från maj.

Fördelen med den höjda styrräntan är att även sparräntan stiger. Det innebär att banker och institutet erbjuder förmånligare sparande än vad som varit aktuellt under många år.

Läge att jämföra sparkonton

Valet av sparkonto kan dock vara svårt då det finns ett stort antal aktörer att välja mellan. Många svenskar jämför sparkonton på sajter som Börskollen för att hitta den bästa räntan för sitt sparkapital. I guiderna hos Börskollen går det att få en snabb överblick av de olika alternativen på marknaden och få information som underlättar sparandet.

”I tillägg till att Börskollen samlar nyheter inom börs, aktier, ekonomi och sparande vill vi också underlätta lärande och djupare förståelse för olika ekonomirelaterade ämnen – se våra populära guider om sparkonton och bolån som exempel,” säger Daniel Åstrand, VD för nyhetstjänsten Börskollen.

Bolån en viktigare fråga när räntan stiger

Att se över sitt bolån är nu viktigt för många hushåll som behöver spara pengar i det tuffa ekonomiska läget. I guiden som jämför bolån, som Daniel Åstrand tipsar om ovan, finns det såväl information som överblick av de aktuella bolåneräntorna från olika banker och låneinstitut. Huruvida det är bäst att binda sitt lån med en fast ränta, eller välja rörlig ränta, är bland annat en av de största frågorna för bolånetagare.

En ökning av styrräntan till 3,5 procent innebär att den rörliga bolåneräntan i genomsnitt hamnar på 4,8 procent i september, enligt SBAB. Låntagare som valde att binda sina lån innan kriget i Ukraina bröt ut och det ekonomiska världsläget försämrades tillhör nu de som har mest förmånlig bolåneränta. Men även för nya ansökningar om bolån eller bindningstider som löper ut finns det chans att spara pengar genom att jämföra olika alternativ.

Inflationen kan komma att plana ut 2023

Den ovanligt höga inflationen innebär att kostnader för mat och andra inköp har ökat betydligt. Därmed klarar sparräntan inte av att kompensera för hur mycket pengarna har förlorat i värde det senaste året. Trots det så är det gynnsammare att sätta in buffertpengar på ett sparkonto än att låta kapitalet ligga på ett vanligt konto utan ränta. Den som är beredd på att binda sparpengarna och vara utan dem i till exempel ett år eller längre kan dessutom få högre ränta på sparkontot, jämfört med sparkonton som har fria uttag och ingen bindningstid.

Vissa experter och prognoser förutspår att inflationen kommer plana ut under 2023, och så även bolåneräntorna. Men osäkerheten är stor, och exakt vad som händer går inte att säga. Under tiden är det som vanligt en bra idé att försöka spara pengar regelbundet. Genom att se över bolån och sparkonton, och välja det bästa alternativet vad gäller räntor och villkor, går det att göra det bästa möjliga av situationen.