Nyheter

TECCA lanserar marknadens första luft- och ångspärr med livslängd på minst 100 år

Fram tills nu har 50 år varit en garanterad standardlivslängd för de bästa ångspärrarna för husbyggnation. Samtidigt vet vi att träkonstruktioner i hus kan hålla betydligt längre än så. Med ambitionen att öka hållbarheten och minska resursslöseriet har vi därför dubblerat livslängden och satt en ny standard på marknaden för luft- och ångspärrar.

Det vi framför allt vill göra med T-Foil 100 är att erbjuda marknaden en lösning som möjliggör att förlänga livscykeln för hela konstruktioner, från 50 år till minst 100 år. Detta ger en möjlighet att säkra luft- och ångtätheten i alla värmeisolerade konstruktioner under en avsevärt längre tidsperiod än tidigare.

– Med T-Foil 100 öppnar vi upp dörren för trähusindustrin att ta matchen mot exempelvis betonghusindustrin, som länge använt sina produkters livslängd som ett hållbarhetsargument. Vi vet att träbyggnation ger betydligt mindre koldioxidutsläpp än betong, och rätt skyddat kan en träkonstruktion ha möjlighet att stå i minst 100 år, säger  Johan Nyman, Produktchef på TECCA

Att testa och verifiera livslängden hos T-Foil 100 har krävt tuffa tester. Det betyder också att den nya produkten har en helt annan sammansättning än våra motsvarande produkter, för att klara de höga kraven på funktion. Utmaningen har varit att få fram en produkt med minst lika hållbara material som föregångarna, och samtidigt fördubblad livslängd. Precis som sina familjemedlemmar är T-Foil 100 alltså återvinningsbar i kretsloppet.

– Om branschen ska kunna tillmötesgå krav på längre livslängder och minska material- och resursslöseri måste vi utveckla nya produkter som tar märkbara steg framåt, säger Marilyn Lindh, Hållbarhetschef på TECCA.

Genom att ständigt utveckla bättre produkter, framställda på ett minst lika resurssnålt sätt som sina föregångare, gör vi det möjligt för trähus att behålla sin optimala funktion så länge som möjligt.
T-Foil 100 lanseras på marknaden 30 mars 2023.