Nyheter

Markiser gjorde kusthuset beboeligt

Sol, vind och vatten – och ett hus med vacker skärgårdsutsikt. Men för ägarna Johan och Caroline resulterade läget även i ett hem med stekande värme. Välplanerade solskydd förändrade allt.

I fyra år har Johan och Caroline bott med sina två barn utanför Kode, norr om Göteborg. Beläget på en höjd med hundratalet meter ner till havet, bjuder huset på en hänförande utsikt över sundet mellan fastlandet och Tjörn. Läget och de stora fönsterpartierna har dock inneburit en stor utmaning, i synnerhet under sommarmånaderna.

– Huset får mycket sol och vi har haft ett väldigt varmt hem under årets sommarmånader. Inomhustemperaturen kunde sticka upp över 40 grader, konstaterar Johan. Förutom solens strålar utsätts även huset för vindar som accelererar uppför den lilla bergssluttningen och slår in mot altanen och fasaden.

Samma utsikt – förändrad temperatur

Johan och Caroline konsulterade Sun Off för att få ett mer normalt inomhusklimat och en behaglig skugga på altanen. Lösningen blev en kombination av terrassmarkiser och vertikalmarkiser, som effektivt skärmar av solen och som kan fällas in för att klara kraftiga vindar. Resultatet blev en bibehållen utsikt, välbehövlig skugga och en inomhustemperatur som sjönk dramatiskt.

– Vi har gått från ett hem som nästan var obeboeligt under sommaren, till ett hem där inomhustemperaturen inte överstiger 25 grader trots att solen ligger på. Eftersom man kan se ut genom markiserna känner man sig inte heller isolerad när man har dem neddragna.

Diskret och matchat

Även om inomhusklimatet hade högsta prioritet, var stil och design också en bärande fråga för Johan och Caroline. Önskemålet var att solskydden skulle vara så diskreta som möjligt.

– Jag var lite orolig för att solskydden skulle dominera för mycket, men de är i exakt samma färg som fönsterkarmarna och smälter in perfekt i huset. Sun Off jobbade verkligen proaktivt för att allt skulle bli precis som vi önskade.