Nyheter

Jungfrun Norrköping

150-årig skönhet blir kontorsbyggnad

Den gamla magasinsbyggnaden S:t Andreas kvarn från 1921 eller Mattonska magasinet som det hette 1872 efter grosshandlaren CHJ Matton från Stockholm, på Saltängen i Norrköping håller på att byggas om till en modern kontorsbyggnad. Den historiska fasaden tillsammans med trästommen bevaras. Invändigt anpassas miljön till både stora och små arbetsplatser med full service.

Av Kim Hall

Själva byggnationen startas i mars 2023 med en beräknad byggtid på ca 17 månader. Byggherre är Mannersons Fastighet, ett familjeföretag i femte generationen. Projektet utformas i form av totalentreprenad som hanteras av SEFAB som totalentreprenör.
– Vi är ett gäng taggade människor som vill förändra kontorsmarknaden och låta alla få möjlighet till en riktigt bra arbetsplatsupplevelse, säger Johan Hultman, projektledare på Mannersons Fastighets AB.
Dospace och Mannersons har samarbetat löpande under ett antal år för att utveckla framtidens arbetsplats. I 150 år har fastigheten och den ikoniska byggnaden använts för att hantera spannmål från hela Östergötland. Nu ska detta klassiska landmärke förvandlas till Norrköpings entré till Inre hamnen och magasinet byter namn till Jungfrun.
– Vi skapar ett hus för arbete, samverkan och möten för 300 medlemmar som kan dra nytta av fördelarna med coworking, oavsett om man har ett helt våningsplan för 35-60 medarbetare eller om man sitter i hotdesk och mindre kontor. Alla service görs av oss, säger Niclas Söör, vd på Dospace som hyr hela byggnaden.
Enligt arkitekten Erik Hökby på Marge Arkitekter ligger fokus på att skapa en modern kontorsmiljö samtidigt som den kulturhistoriska miljön lyfts fram.
– Vi drar nu igång för full fart och ser fram emot att ta oss an den här utmanande uppgiften. Utöver att vi förfinar den unika fasaden består konstruktionen av både den ursprungliga trästommen och en ny metallstomme, säger Mats Karlsson, arbetschef på SEFAB.
Andreas kvarn genomgår en unik transformation, från sitt ursprungliga ändamål som kvarn och spannmålslager, till ett modernt kontorshus.
– Det finns inget mer hållbart än ett långsiktigt förvaltande av de byggnader som redan finns och genom att använda oss av bergvärme får en unik profil. Vi tror mycket på Norrköping, här finns ett fantastisk driv i näringslivet och mycket fokus på nätverkande, säger Carl Fredrik Grönhagen, Mannersons Fastigheter.
Kontor och arbetsplatser kommer vara redo för inflyttning hösten 2024.

Den unika magasinsbyggnaden S:t Andreas kvarn blir en modern kontorsbyggnad och ett landmärke vid Norrköpings entré till Inre hamnen. På bilden ser vi Niclas Söör, vd på Dospace med mikrofon, och Carl Fredrik Grönhagen, vd Mannersons Fastigheter. Foto: Carl Schell

FAKTA I KORTHET

Ombyggnation till kontor, Norrköping
Tidplan: mars 2023– augusti 2024
Byggherre: Mannersons Fastighets AB
Totalentreprenör: Svenska Entreprenad & Förvaltnings ab (SEFAB)
Arkitekt: Marge Arkitekter AB
Kostnad: Ej officiell