Nyheter

Så påverkar en köksrenovering värdet på en lägenhet

Oavsett om en bostadsägare vill sälja sin bostad eller skapa sitt drömhem är köket en bra investering. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli. I Stockholm höjs värdet på en lägenhet med hela 200 000 kronor.

Hur påverkar skicket i köket priset på en bostad? Det är vad Booli ville undersöka genom sin omfattande köksanalys. Analysen baseras bland annat på statistik från försäljningar av lägenheter över hela landet mellan juni 2016 och december 2022. De har delat upp analysen i sex områden – och resultatet är tydligt.

– Du kommer att få tillbaka hela investeringskostnaden när du säljer din lägenhet, plus lite till. Sammanfattningsvis så kan du tjäna pengar om du renoverar ditt kök, säger Christopher Madsen, data scientist på Booli.

Lyx ger inte störst värdeökning

De sex områden som Booli har tittat på är Stockholm, Malmö, Göteborg samt mellersta, södra och norra Sverige.

– Men du behöver inte lyxrenovera köket för att påverka försäljningspriset. Den största värdeökningen får de som går medelvägen, säger Christopher Madsen. 

Booli har arbetat efter fem skalor där 1 är ett riktigt dåligt kök, och 5 är ett superlyxigt kök. Om en bostad i en av storstäderna går från standard 1 till 5 i kommer värdet att höjas med 200 000 kronor. Samtidigt kostar ett lyxkök mer, vilket kommer att pressa ner summan som bostadsägaren får tillbaka på sin investering.

– Det lönar sig dock alltid att investera i ett kök. Det gäller både lägenheter och villor. Det är svårt att få fram exakt statistik på villor eftersom det finns flera saker som påverkar slutpriset, som till exempel bergvärme och solceller, men vi kan se att värdet på bostaden ökar, säger Christopher Madsen. 

Om Boolis köksanalys

Booli har arbetat efter fem skalor där 1 är ett riktigt dåligt kök, och 5 är ett superlyxigt kök. Resultatet gäller lägenheter.

Om du höjer skicket från 1 till 5 så kan du höja värdet på bostaden med: 

Stockholm, Göteborg och Malmö: 200 000 kronor

Södra Sverige: 120 000 kronor

Mellersta Sverige: 160 000 kronor

Norra Sverige: 170 000 kronor

Foto: Connoman