Nyheter

Fler sparar pengar med bergvärme

Allt fler väljer att satsa på bergvärme då det visat sig vara den värmekälla som ger allra störst besparing när det kommer till uppvärmningskostnader. Samtidigt finns det en del saker som man bör tänka på.

Även om fjärrvärme fortsätter att vara den allra mest vanligt förekommande uppvärmningslösningen i svenska hem så väljer allt fler att investera i bergvärme. Anledningarna är många och många har definitivt fått upp ögonen för hur långsiktigt fördelaktig en bergvärmeinstallation kan vara. Därför trappar denna form av uppvärmning in på nästan samtliga andra alternativ. Vilka är då skälen?

En modern bergvärmepump är avsevärt mycket mer energieffektiv än övriga uppvärmningslösningar och kan i vissa fall leda till besparingar motsvarande 80 procent av de värmerelaterade utgifterna. Då de även kan täcka nästan hela bostadens uppvärmningsbehov är de en långsiktig lösning som nästan alla upplever som gynnsamt. Men vad är det som gör att vissa fortfarande tvekar?

Störst besparing men inledande kostnader

När bergvärme ställs sida vid sida med andra alternativ så talar resultaten sitt tydliga språk. Alla oberoende granskningar visar att bergvärme i det långa loppet alltid ger flest besparingar. Detta beror på att effektiviteten är så pass stor.

Vad som gjort många osäkra är däremot att bergvärme samtidigt medför en ofta högst påtaglig inledande investering. Med andra ord innebär det en utgift som till synes kan framstå som ovanligt stor. Här är det viktigt att komma ihåg att denna utgift redan efter några år kommer att ha betalat sig själv i mån av sänkta energi- och värmerelaterade utgifter. Därför är den i verkligheten inte så stor som man kan tro.

Viktigt att välja rätt för långsiktighetens skull

Enligt Energimyndigheten är det oerhört viktigt att välja rätt värmepump. Anledningen är att förutsättningarna för optimal bergvärme varierar från hus till hus. Att anpassa installationen till de särskilda omständigheter som råder blir på så sätt en garanti för att man får så många fördelar som möjligt. Fast det är inte alltid så enkelt.

Med en tjänst som GreenMatch bergvärme kan du i lugn och ro samla erbjudanden och offerter från ett flertal installatörer. Då behöver du inte spendera lika mycket tid på att själv sätta dig in i förutsättningarna för en optimal installation, utan kan istället fokusera på att jämföra relevanta erbjudanden. För alla som vill se till att göra rätt val redan från början så finns det därmed riktigt bra och enkla förutsättningar för bergvärme som gör nytta lång tid framöver