Nyheter

Solar Power Accelerator AB etableras som mikroproducent – driver på utbyggnadstakten av takbaserad solkraft

Solar Power Accelerator AB är en startup med ambition att bli en marknadsledande mikroproducent i stor skala av överskottsel från takbaserad solenergi.

Bolaget är redan i förhandlingar för takarrenden med option på motsvarande 50 000 kvadratmeter och etablerar samtidigt den första pilotanläggningen i Lomma i Skåne i nära samarbete med RSA som är en av de ledande installationsfirmorna i Sverige.

Visionen och uppdraget är att accelerera utbyggnadstakten av mikroproduktion av överskottsel från takbaserad solenergi för att därmed bidra till omställningen till fossilfri elanvändning. Detta är ett strategiskt initiativ med en målsättning att uppnå en kritisk massa av takbaserad solgenerering med en installerad effekt på 200 MW med kapacitet att försörja 35 000 villahushåll eller 50 000 elbilar.

– Vårt omedelbara fokus är SE-4 i Skåne som är den mest exponerade regionen i hela Europa. Servicemodellen kommer i nästa steg replikeras för hela Sverige och därefter exporteras till utvalda globala volymmarknader med liknande dysfunktionalitet och efterfrågeflexibilitet i kraftinfrastrukturen, säger Pär-Olof Johannesson, medgrundare och VD för Solar Power Accelerator AB.

Genom att successivt accelerera utbyggnaden av mikroproduktion av överskottsel från småskalig solkraft lämnar bolaget ett viktigt bidrag till att kraftigt skala upp solkraftel i Sverige. Solkraftel har potentialen att växa från dagens 2 TWh till 20 – 30 TWh redan 2030 och ge ett välkommet eltillskott i Sydsverige, säger Bo Normark, investerare och styrelseledamot i bolaget.

Vid varje fastighet kommer dessutom att installeras laddinfrastruktur för elbilar samt batterikontainer för energilagring.

Grundarna och ankarinvesterarna i bolaget består av några framstående entreprenörer, företagsledare och branschexperter i svensk och internationell industri. Bolagets förmåga ligger i att i stor skala säkra arrendeavtal, upphandla solpanelsentreprenad, anskaffa kapital och finansiera utbyggnaden av mikroproduktion av överskottsel från takbaserad solkraft.

Foto: Solarimo