Nyheter

Hur fungerar tillgängligheten i fastigheter?

Idag finns det krav på dörrar och tillgänglighet. Det handlar om att många dörrar, till exempel dörrar till huvudentréer till bostadshus ska ha en passage som gör det möjligt att passera med rullstol och att de ska vara lätta att upptäcka för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Dessutom finns det regler om att dörrar lätt ska kunna öppnas. (Källa Boverket)

Viktigt för Bostadsrättsföreningar och flerbostadshus med smarta dörr- och entrésystem

Rätt dörr- och entrésystem innebär att entrédörren blir både tillgänglig, trygg och säker – för alla boende i fastigheten. Dessutom gör rätt dörrsystem entrén till vad den är tänkt att vara – enkel att använda för de som behöver hjälp att öppna dörren och samtidigt säker och trygg för alla.

Barn, äldre eller människor med funktionsnedsättning måste alla enkelt kunna ta sig in och ut ur fastigheten utan att riskera hälsan vid exempelvis hård vind eller isiga förhållanden vintertid.

Tillgänglighet är bra för alla

Tillgänglighet kan vara helt avgörande för att en viss del av befolkningen ska kunna delta i arbetslivet och vistas i sociala sammanhang, men det underlättar också för betydligt fler. En miljö som är utformad för personer med olika funktionsnedsättningar är bra för alla. (Källa Arbetsmiljöverket)

Vidare skriver Boverket ”Syftet med reglerna om tillgänglighet är att så många som möjligt ska kunna delta i samhället på lika villkor. Den byggda miljön ska kunna användas både av personer som har full rörlighet och personer som använder till exempel rullstol, rollator eller käpp. Även personer som har nedsatt syn, nedsatt hörsel eller nedsättning av andra orienteringsförmågor ska kunna använda den byggda miljön.”

Tänk på säkerheten, riskerna är många med en undermålig entré

De flesta flerfamiljshus använder i dag en portkod för att låsa upp entrédörren och kanske även en dörrautomatik. Om dörren alltid öppnas med dörrautomatiken finns det en risk att fastigheten kyls ned vintertid samt att obehöriga ges en möjlighet att smita in efter att boende passerat. Om dörren istället öppnas manuellt upplevs dörren ofta mycket tung då automatiken är anpassad för att hålla dörren stängd.

Dooman Teknik har öppnat dörrar i mer än 30 år

Som leverantör till Göteborgs Stad och med starka varumärken som Assa Abloy är Göteborgsföretaget Dooman Teknik något av en pionjär på området och marknaden för dörrautomatik.

– Ja med Storgöteborg som arbetsområde så har det blivit en del installationer sedan starten på 70-talet, säger Martin Linder från Dooman Teknik. Det är en spännande utveckling som vi följt och det är nu påtagligt hur viktigt det är att följa direktiv från såväl Boverket som Arbetsmiljöverket. Vi jobbar dagligen med att hjälpa våra kunder med de frågeställningar dom står inför, berättar Martin.

Några riktiga trotjänare och storsäljare

Det är naturligtvis en enorm trygghet att ha Assa Abloy i ryggen som leverantör av dörrautomatik och idag vill vi lyfta två riktiga proffsprodukter SW100 och SW300, detta är dörrautomatik av högsta klass med ytterst få driftstörningar, vilket är mycket viktigt för våra kunder.