Nyheter

Booli: Fler lägenheter snart till salu än till salu på bostadsmarknaden

Antalet bostäder som annonseras på förmarknaden, även kallat “snart till salu”, växer kraftigt. Under vecka 49 visades 14 783 lägenheter till salu via bostadssajten Booli. Samtidigt var utbudet av lägenheter “snart till salu” 20 355 st. I storstadsområden som Stockholms län, Västra Götalands län och Uppsala län står utbudet av snart till salu för den största delen av lägenheterna på respektive marknad. Enligt Booli ser trenden ut att bli allt starkare framöver – samtidigt vet inte alla köpare om detta “dolda” utbud.

Att lägga ut sin bostad som snart till salu har blivit allt vanligare vilket har förändrat bostadsmarknaden i grunden. Utbudet av lägenheter snart till salu har ökat med 125% från november 2018 till idag. Dessa försäljningar kan vara svåra att hitta då mäklarna ofta bara publicerar dem på sina egna hemsidor. I dagsläget finns majoriteten av dessa bostäder även sökbara på Booli, vilket ger fler köpare chans att hitta till objekten.

– Säljare har vetat om den här snart till salu-trenden länge men för köpare har det varit relativt okänt. De flesta letar på marknadsplatser och tror att det är hela utbudet, men i själva verket finns ungefär dubbelt så många bostäder snart till salu under stora delar av året. Det gör att köpare som inte letar på alla mäklarnas hemsidor eller använder Booli bara ser ungefär halva utbudet, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. 

Rekordhöga nivåer

Under vecka 49 var 14 783 lägenheter till salu på den vanliga marknaden. Utbudet av lägenheter snart till salu var under samma vecka hela 20 355. Det är den högsta nivån under en höstsäsong som Booli har noterat. Trenden att snart till salu-utbudet är större än antalet lägenheter till salu i landet började redan under våren 2022. Booli förutspår att utvecklingen kommer fortsätta även under nästa år.

Många av dessa objekt säljs innan de når den vanliga marknaden. Därför är det viktigt att även leta bland snart till salu-bostäderna eftersom de flesta i praktiken är till salu.

Trenden där snart till salu är större än till salu-utbudet är tydligast i de större länen. I Stockholms län var 5 273 lägenheter till salu under vecka 49 medan 9 948 var snart till salu. Även i Västra Götalands län är det dolda utbudet större – 2 116 lägenheter till salu och 3 857 lägenheter snart till salu.

Därför ökar snart till salu

Det finns ett brett spann i fasen snart till salu. Vissa säljare är inte redo att sälja än utan är nyfikna på eventuella bud, andra är öppna för att sälja men väntar in exempelvis bilder eller siffror från bostadsrättsföreningen. Oavsett situation väljer fler att lägga ut sina lägenheter som snart till salu just nu.

– På en mer osäker marknad väljer fler att testa att sälja nu istället för att vänta, eftersom ingen vet vad de får för bostaden längre fram. En annan fördel med snart till salu är att säljaren får en föraning om intresset för bostaden innan den läggs ut skarpt, säger Karin Grundeus.