Nyheter

Zaha Hadid Architects, Tredje Natur och Sweco designar och bygger Århus nya arena

Ett team av brittiska Zaha Hadid Architects i nära samarbete med arkitektur- och ingenjörskonsultföretaget Sweco och Tredje Natur architects har vunnit tävlingen om att designa och bygga den nya arenan i Leendestaden.

42 lag med kända danska och internationella arkitekter anmälde sig till tävlingen initialt, medan endast tre lag återstod i finalen. Nu är det vinnande laget avslöjat.

I utvärderingsrapporten prisas det vinnande projektet för att ha förstått och tolkat det mycket speciella läget i Marselisborgs gamla skogar intill den ikoniska och historiska byggnaden Stadionhallerne:

”Den starka manifestationen av det vinnande projektet är inbjudande och når ut till omgivningen och ansluter väldigt väl till sammanhanget. Förslaget är samtidigt så särpräglat och ikoniskt att det kommer att bli ihågkommet som en speciell stadion för Aarhus”, står det att läsa.

Ett nytt landmärke

Stadion New Aarhus är inspirerad av dess sammanhang och klubbarv, som syftar till att bli en ny katalysator för fansen och lokalsamhället, en ny identitet för klubben och ett nytt landmärke för det nationella och internationella fotbollsbrödraskapet, förklarar Peter Kristiansen, som är case-arkitekt på Aarhus Stadium-projektet från Sweco Architects.

– Vi är glada över att få detta prestigefyllda projekt. Vi ser det som ett erkännande av vår lokala närvaro i staden och förståelse för det unika med platsen, sammanhanget och själen och identiteten kopplad till AGF och Aarhus. Vi var det enda kvarvarande laget i finalen med ett lokalkontor och att agera som lokal representant har varit oerhört viktigt för oss. Med våra partners har vi designat en stadion som inte kan byggas någon annanstans än i Kongelunden i Århus, säger Peter Kristiansen.

Skogens arena

Projektet får namnet ”Skogens arena” av det vinnande teamet och den arkitektoniska profilen är relaterad till den historiska kontexten för platsen och den omgivande skogen och kyrkan. Stadiondesignen kännetecknas av vita pelare inspirerade av profilen av närliggande träd – de sträcker sig uppåt, lutar sig ut och täcker omgivningarna runt arenan samtidigt som de bildar en gigantisk krona som omsluter hela stadion.

– Det är en ära att ha blivit utvald att bygga ett så viktigt projekt i Århus. Vårt förslag till det nya Aarhus Stadium är inspirerat av dess naturliga skogskontext och klubbens arv. Genom att tillhandahålla en mängd nya offentliga utrymmen för användning 365 dagar om året, kommer arenan att bli ett nytt landmärke för staden som införlivar de högsta standarderna för miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet i alla aspekter av sin design och konstruktion, säger Gianluca Racana, direktör, Zaha Hadid Architects.

Stor upplevelse från varje sittplats

Pelare, träribbor och ett genomskinligt, förlängt tak på stadion skapar en koppling till skogen och ger en känsla av storhet. Den gamla kulturminnesbyggnaden nära stadion kommer att rustas upp och dess intensiva röda färg och vita ornament kommer att behålla den historiska själ och charm som alla i och nära klubben håller kära.

– Vi har tillsammans designat en arena som passar in i miljön och med en nordisk profil. Arenan är noggrant designad och jag garanterar att det kommer att finnas en fantastisk upplevelse från varje plats på den nya, vackra arenan, säger Peter Kristiansen, Sweco Architects.

Ole Schrøder, partner i Tredje Natur, sammanfattar:

– Vårt förslag hyllar klubbens stolta anda och dess betydelse för Århus stad. Att hylla både det arkitektoniska arvet på plats och den unika naturen som omger den kommer att fungera som en välkomnande gest till allmänheten. Vid vilket tillfälle som helst!

Det vinnande förslaget till en ny stadion kommer nu att kvalificeras under första halvåret 2023 i samarbete mellan Århus stad, det vinnande laget och AGF. Parallellt med den processen, entreprenören som kommer att vara ansvarig för byggandet av den nya arenan kommer att hittas. Under andra halvan av 2023 kommer bygget att detaljplaneras, innan rivningen av den nuvarande stadion successivt påbörjas 2024.

Byggfasen kommer att pågå i fyra etapper mot den förväntade invigningen av en ny stadion under 2026.

De tre lagen i finalen var:

Zaha Hadid (UK), Tredje Natur (DK), Sweco (DK)

COBE (DK), AFL Architects (UK), Buro Happold (DK)

Dorte Mandrup (DK), Kristine Jensen Landskab & Arkitektur (DK), Schlaich Bergermann Partner (DE), Søren Jensen Rådgivende ingeniørfirma (DK), Voetmann Akustik (DK)