Nyheter

5000 kvadratmeter med Matt Frost aluminium

Fem kilometer norr om Lund utvecklar Lunds Kommuns Fastighets AB samhället Västra Stångby. Lomma Tak är en del av utvecklingen och har tidigare i år avslutat projektet Kv Storspoven 1 som var det första i Västra Stångby.

Nu pågår arbetet med Kv Kornknarren 1 och för Lomma Tak innebär det fem plåtslagare på en 5000 kvm stor bandtäckning.

– Projektet i Västra Stångby är ett stort projekt, det ligger bland de största som vi på Lomma Tak gjort. Totalt är taken på Storspoven och Kornknarren 8500 kvm så det blir mycket plåt. Samtidigt blir det snabbt vardag, man tänker inte på att det är ett stort projekt. Det är samma arbetssätt som vanligt och det är ju detta vi håller på med dagligen. Nu har vi fem plåtslagare som dagligen arbetar på Kornknarren. I de flesta projekt är vi två personer under lika lång period som här Kornknarren, säger Nikolaj Demkov som är VD och delägare på Lomma Tak.

 

 

På bild: Alex Mårdklint och Alan Didic. Även Sabri Dani, Roger Albjerg, Sonny Persson och Axel Svensson på Lomma Tak är med och arbetar på Kornknarren.

Kv Kornknarren 1 i Västra Stångby

I samhället Stångby är det fokus på småskalig bebyggelse med en struktur som ger goda förutsättningar för ett bra lokalklimat, och en varierad rumslighet i utomhusmiljön. Omgivningen är en lummig idyll med närhet till centrala Lund. Byggnationen av Kv Kornknarren påbörjades under 2022 och inflyttning planeras till november 2023. Projektet består av tre huskroppar med totalt 64 lägenheter, och en huskropp med fyra radhuslägenheter.

Peab Sverige är totalentreprenör i projektet, och arkitektkontoret som ritat kvarteret heter Kanozi Arkitekter. Huskropparna har hög detaljrikedom och det noga utvalda teglet kombineras med sadeltak med bandtäckning. Plåten som Lomma Tak lagt är en Matt Frost aluminum i RAL 7043, en vacker mörkgrå kulör. Här finns alla förutsättningar för ett trivsamt och attraktivt boende.

 

 

Ett samarbete som hängt med

– I mina projekt brukar jag beställa materialet från Bevego, och när det är lite mindre projekt bestämmer killarna själva vart de vill åka och handla. Jag har haft ett bra samarbete med Anders Bäckström på Bevego i över 20 år. Det är tack vare honom som jag blivit kvar hos Bevego, när man får bra service och den hjälp man behöver är det enkelt att stanna. Det är lätt att nå säljarna på Bevego och vi får alltid den hjälp vi behöver. Sedan är det självklart en prisfråga också, och jag har varit nöjd även där, säger Nikolaj.

– Lomma Tak har blivit en stor kund till oss på några år. Jag pratar med någon på företaget dagligen, det kan vara med Nikolaj eller någon annan av hans kollegor. De har så många projekt igång samtidigt och vi stämmer ofta av allt från materialbeställningar till transporter, så det finns mycket att prata om! Det som är extra roligt med Kornknarren är att det är ett så stort projekt, det är häftigt! Förutom plåten har vi även levererat taksäkerhet från CW Lundberg och Vattenavrinning från Plannja till detta projekt, säger Anders Bäckström, platschef på Bevego i Malmö.

 

 

Förfalsat hos Bevego i Helsingborg

De 5000 kvm plåt som krävdes till bandtäckningen på Kornknarren mellanlandade hos Bevego i Helsingborg för att förfalsas. Där fick den nyinköpta maskinen från Schlebach göra jobbet. Den nya falsupptagaren kommer nu att leverera uppkörda skivor till kunder i hela region Syd. Att erbjuda förfalsad plåt som bearbetas i Bevegos egen tillverkning är en uppskattad tjänst som sparar tid för plåtslagarna. Efter att plåten förfalsats skickas den ut med Bevegos turbil till arbetsplatsen.

Lomma Tak sedan 1979

Lomma Tak är ett företag som startade 1979 och arbetade då med tätskikt på tak. När de tidigare ägarna ville sälja företaget år 2016 arbetade Nikolaj som projektledare på ett byggföretag, och bestämde sig tillsammans med fler aktörer att ta över Lomma Tak. Idag har Nikolaj rollen som VD, och med sina tidigare erfarenheter inom plåtslageri föll det sig naturligt att komplettera Lomma Taks erbjudande med plåtslageri.

 

 

Tätskikt och plåtslageri under samma tak

Eftersom att tätskikt och plåttak går hand i hand blev det en lyckad utveckling av företaget, och idag är Lomma Tak 25 anställda varav 15 är plåtslagare, 8 tätskiktsmontörer och 2 tjänstemän.

– Ibland är jag ute på våra byggen men allra mest är jag inne och räknar på jobb och sköter det administrativa, men killarna hade nog gärna sett att jag var ute lite mer. Våra medarbetare är riktigt duktiga och tar väldigt mycket ansvar, annars hade jag aldrig kunna släppa projekten så som jag gör. Så killarna gör det lätt för mig att inte åka ut, säger Nikolaj och skrattar.