Nyheter

Sveriges Allmännytta: ”Oansvarig avveckling av investeringsstödet hotar bostadsbyggandet!”

”Att regeringen avvecklar investeringsstödet innebär att det kommer bli färre nya bostäder och högre hyror i det som byggs.”

Det skriver Anders Nordstrand, vd, och Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges allmännytta i en debattartikel i Altinget.se:

”Investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och studentbostäder infördes 2016. Tanken var att fler bostäder med lägre hyror skulle byggas. Stödet utbetalas till fastighetsägaren när huset är färdigbyggt, förutsatt att hyran inte överstiger en viss nivå. Investeringsstödet har varit omdiskuterat och riksdagen beslutade i december 2021 att avveckla det.”

”Ett stort antal bostadsföretag – allmännyttiga som privata – hade ett flertal planerade byggprojekt på gång i december 2021. Flera hade redan lämnat in ansökan och stod i kö. I andra fall pågick projekteringen för fullt och ansökan om stöd var på väg in.”

”För att bostäderna ändå skulle kunna byggas med stöd beslutade riksdagen att anslaget för 2022 skulle få användas för att betala ut stöd som redan har beviljats, samt för ansökningar som inkommit före årsskiftet 2021/22 men då inte hunnit beviljas. Däremot skulle inga ansökningar som inkom efter den 31 december 2021 beviljas.”

Läs hela debattartikeln här:

www.altinget.se/debatt