Nyheter

Tänk på detta när du ska köpa arbetsskor

Bra arbetsskor är förstås viktigt av flera olika anledningar. Vid krävande arbeten eller utmanande miljöer kan det vara viktigt med ett bra grepp mot underlaget, god dämpning och en hög komfort. Många gånger är det även viktigt med ett bra skydd. Här kommer vi att gå igenom några viktiga egenskaper hos arbetsskor.

Grepp: Att arbetsskorna ger ett bra grepp mot underlaget kan ibland vara A och O för att du ska kunna utföra ditt arbete. Detta gäller förstås framför allt vid hala underlag, såväl inomhus som utomhus. Ofta nämns det i produktbeskrivningen hur bra halkmotstånd skorna har, men om inte så kan du kolla på hur sulan är mönstrad.

Dämpning: Att tänka på dämpningen är alltid viktigt när man köper skor, men det blir extra viktigt när det gäller till exempel löparskor och arbetsskor. Det blir extra viktigt med bra dämpning på hårda golv, men oavsett underlag är detta viktigt.

Passform: Oavsett vilka skor man köper är passformen viktigt, eftersom det påverkar komforten väldigt mycket. Är det möjligt så kan det vara en bra idé att testa skorna i en fysisk butik först, även om man har tänkt beställa.

Vattentäthet: Jobbar man utomhus bör man förstås välja skor som är vattentäta, för att vara säker på att fötterna alltid hålls torra. Vattentäta skor är tillverkade i vattenavvisande material, ofta i kombination med värmande material eller foder.

Hätta: Det finns två olika typer av hätta, stålhätta och komposithätta. För till exempel elektriker eller den som jobbar med metalldetektor är kompisit ett bättre val, eftersom stålhätta innehåller metall vilket kompisithätta inte gör.

Säkerhet: När man väljer arbetsskor ska man förstås inte glömma bort säkerheten. Flera av ovanstående egenskaper gör förstås skorna säkrare, beroende på hur man jobbar, till exempel stål- eller komposithätta och ett bra grepp. Det finns även tre olika skyddskategorier för arbetsskor: S-märkta, P-märkta och O-märkta. 

Skillnaden mellan dessa kategorier är hur mycket tryck de klarar av, och de två förstnämnda har stålhätta medan den sistnämnda inte har detta. Utöver detta finns även två klasser, och skillnaderna mellan dessa är materialet: Klass 1 är av läder eller textil, medan klass 2 är av gummi eller något annat polymert material.