Nyheter

Tips på hemmabyggen till trädgårdsvintern

Många av oss anser att trädgården är en syssla för sommarhalvåret, men så behöver det inte vara. På vintern finns det mycket man kan hitta på som är trädgårdsrelaterat, utan att behöva rota bland allt ogräs och sniglar. Här har vi sammanställt en lista över byggprojekt i trädgården som passar perfekt till vintern – låt inte dina gröna fingrar förfrysa!

Se över utrustningen

Det allra första, och kanske viktigaste, du kan göra för att försäkra dig om en lång trädgårdskarriär i hemmet är att se över utrustningen under vintern. Behöver batterier och skär bytas? Behövs ny olja till gräsklipparen? Investera redan nu för att vara redo när snön försvinner.

Förutom att slipa och städa så är det även värt att här utvärdera vilken utrustning man använder eller känner att man saknar. Det givna valet för trädgårdsmaskiner och utrustning till hemmet kan ofta hittas billigare i online-butiker så som Gårdsman, snarare än i fysiska affärer. Detta särskilt under mellandagsreor, men även i övrigt då de inte är lika högt tryck på sådan utrustning på vintern.

Förstärk trädgårdsbuskaget

Det är många som förknippar en bra vinter med snörik vinter. Med det sagt så kan mycket tungt snöfall även vara skadligt för de som har mycket buskage i trädgården. Här finns en utmärkt möjlighet att ta fram snickarväskan.

För att buskar ska behålla sin fina, sammanhållna form är det viktigt att de inte kollapsar under snövikten. Därför kan det vara en bra idé att sätta stödpinnar på strategiska platser innan kylan kickar in. Man kan även försöka skrapa bort den snö som kommer, men om man vill ha kvar den idylliska vyn av snötäckta buskar är stödpinnar en lösning.

Välkomna småfåglarna med hela familjen

Vintern är även en bra tid att initiera hela familjen i bygglädjen. Under vintern finns en stor chans att få finbesök av små vinterfåglar som talgoxar, domherrar och blåmesar, speciellt om man har förberett rätt.

Byggprojektet kan delas upp i två steg. Först kan man tillsammans bygga fågelholkar som man sätter upp på strategiska platser för fågelskådning till morgonkaffet. Man kan sedan hjälpas åt att baka fågelmat i olika former. Det blir sedan mysigt att lära sig vilka fåglar som kommer, kanske barnen kanske till och med kan namnge de som kommer ofta.

Bygg en julgranshylla till julväxterna

Under vintertiden flyttas mycket av trädgården inomhus. Dessutom kommer de säsongsenliga blommorna in i huset, så som hyacinter, amaryllis och julstjärnor. I år kan du ta möjligheten att bygga kreativa hyllor för att ge dessa växter det rampljus de förtjänar.

Om ni inte ska ta in en äkta gran i år kan det vara en idé att bygga en modernare tvådimensionell gran med hyllutrymme för julblommorna. Dessutom kan blommorna här snyggt dekoreras med ljusslingor och andra granornament för en riktig julkänsla.

Vårda inomhusplantorna

Detta slutgiltiga tips är mindre relaterat till bygg, men ack så viktigt för en hälsosam växtmiljö inomhus. Ta tiden att se över krukväxterna inomhus – behöver någon planteras om? Anas det sticklingar? Sticklingar kan dessutom vara en trevlig julklapp att ge bort till en vän. Investera sedan i trevliga krukdekorationer med jultema för att få hela hemmet i julstämning.