Nyheter

Ny VD för Woody Bygghandel

Sveriges ledande frivilligkedja inom byggmaterial, Woody Bygghandel, har beslutat att anställa sin nuvarande styrelseordförande Jonas Jonasson som ny VD. I arbetet framåt betonar Jonasson vikten av att värna om och fortsätta bygga på den plattform av Entreprenörsanda, Affärsmannaskap och Relationer som redan idag gör delägare inom Woody så unika och starka på sina lokala marknader.

Jonas Jonasson, som idag är seniorkonsult och partner på ValueOne, en av Sveriges ledande specialister inom Supply Chain Management, har varit styrelseordförande för Woody Bygghandel sedan oktober 2021. Under de senaste månaderna är han även tillförordnad VD på deltid för Woody och rollen som ordinarie VD på heltid tillträder han från 1 mars 2023.

Tydlig inköpskompetens och god inblick i organisationen

Fredrik Bergh som är styrelseledamot i Woody, liksom VD för NP Nilsson med anläggningar runt om i södra Sverige, kommenterar valet av Jonasson som ny VD.

– Vi har sökt efter en kandidat som kraftfullt kan fatta beslut som utvecklar vårt Servicekontor och som kan driva oss delägare inom Woody framåt i vår lokala utveckling. Det har varit prioriterat att hitta en person som kommer in med nya ögon, men som samtidigt kan komma i gång snabbt, och Jonas har under sin tid i styrelsen fått god inblick i verksamheten och de utmaningar som väntar framåt. Vi i styrelsen har imponerats av hans tydliga inköpskompetens och proffsighet men också av hans härliga personlighet. Med Jonas ledning kommer vi delägare få support från ett Servicekontor med rätt fokus väl rustat för framtidens utmaningar.

Från mode via hemelektronik till extern specialist

Jonas Jonasson kommer från en bakgrund med chefspositioner inom flera retail- och handelsföretag där han har arbetat på såväl strategisk som operativ nivå med inköps- och organisationsfrågor. Bland tidigare anställningar märks arbetsgivare som H&M, där han på 1990-talet bland annat arbetade med kedjans expansion i Tyskland och nyetablering i USA.

– Det var strax efter IT-kraschen, i början av 2000-talet, som jag gick över från försäljnings- till inköpssidan. De senaste 20 åren i min karriär kan sedan delas upp i de första tio åren då jag arbetade som anställd, på olika ansvarspositioner i linjeorganisationer, och de senaste tio då jag arbetat som extern konsult.

– Som inköpschef för hemelektronikkedjan Onoff skaffade jag mig värdefulla erfarenheter av att analysera och optimera snabba och stora inköpsflöden med låg marginal och kort produktlivscykel, i hög- såväl som lågkonjunktur.

– Hos ValueOne har jag under de senaste tio åren jobbat med att skapa högre värde i försörjningskedjan och totalaffären genom främst verksamhetsutveckling inom inköp. Uppdragsgivare har varit företagsledning inom företag på den nordiska marknaden.

Fortsatt satsning på de lokala marknaderna

Många delägare inom Woody har haft en stark utveckling och ökat omsättningen långt över branschgenomsnittet. Strategin framåt handlar enligt Jonas Jonasson om att ytterligare förstärka positionen för de idag 40 delägarnas cirka 80 anläggningar på sina respektive geografiska marknader. Förutsättningarna för att lyckas listar han under fyra punkter:

Jonas Jonasson, som ursprungligen kommer från Hässleholm byter i samband med tillträdandet som VD bostadsort från Stockholm till Båstad, och kommer att ha Woodys Servicekontor i Helsingborg som utgångspunkt.