Nyheter

Plannjas nya vajersystem gör det enklare att jobba säkert på taken

Runtom i landet jobbas det för fullt på taken i och med vintersäsongen. Det läggs nytt, det läggs om, det repareras och skottas snö. För att underlätta i arbetet på taken lanserar Plannja ett nytt vajersystem. Systemet har ett patentsökt fäste som gör arbetet säkert och störningsfritt.

Vikten av ett välfungerande tak är aldrig så tydlig som under den här tiden på året, då löv, regn och snö drabbar tak och fasader. Alla som arbetar med exempelvis besiktning, takläggning, tätskikt, snörasskydd och takskottning vet att taksäkerhetsprodukter är en nödvändighet. Många upplever dock att säkerhetskraven försvårar arbetet. Därför utökar nu Plannja, tillverkare av byggplåtprodukter, sitt sortiment av taksäkerhetsprodukter med ett vajersystem.

Vajersystem används för att kunna ta sig över tak på ett säkert sätt. Plannjas nya system har utvecklats för att göra det enklare att arbeta på tak och möta behovet av en okomplicerad säkerhetslösning, i linje med arbetsmiljöreglerna.

Ulf Gustafsson, taksäkerhetsexpert på Plannja, berättar om utvecklingen av det nya vajersystemet:

– Vi märkte ett behov av en smidigare säkerhetslösning när arbetsmiljöreglerna förtydligades. Tidigare fick man gå runt osäkrad på taken, nu ska man alltid vara kopplad till säkerhetsutrustning. Det här kan upplevas som ett störningsmoment, med risk för att säkerhetslinan inte används. I vårt vajersystem ville vi därför kombinera enkelhet med säkerhet. Systemet har till exempel en löpare som lätt glider förbi de fästen och hörn man passerar, vilket gör att man obehindrat kan ta sig längs gångvägar och över takytor.

Patentsökt vajersystem i valfri längd

Plannjas vajersystem bygger på enkelhet, säkerhet och användarvänlighet. Samma vajer monteras längs stegar och bryggor. Användaren behöver inte koppla om mellan olika säkerhetslösningar och störs därmed inte i sitt arbete. Ett öppet och patentsökt fäste gör montaget enkelt och man lägger i vajern i fästet istället för att skjuta på fästena längs vajern. Systemet är stabilt, lätt att fästa och inga extra detaljer behövs.

Vajern erbjuds i valfri längd, vilket är ovanligt i produktkategorin, alternativt levereras på 50 eller 100 meters rullar. Därtill är systemet kompatibelt med befintliga bryggor och stegar från såväl Plannja som andra fabrikat. Bland användarna finns plåtslagare, takentreprenörer och montagefirmor som jobbar med tak.

Petter Ullman är verksamhetschef på SA Plåt och driver en byggnadsplåtsavdelning med 14 plåtslagare. Han säger:

– Vi på SA Plåt upplever att Plannjas system är enkelt att montera. Det finns ett väldigt smidigt vajerfäste som också är enkelt att montera. Dessutom behöver vi inte måttanpassa varje sträcka vi ska montera, vilket sparar tid.