Nyheter

I Katrineholm är ställtid ett fult ord

I traditionella renoveringsprojekt råder ofta en ”lösa på plats-kultur”. Arbetet börjar när hantverkaren kliver över tröskeln och sätter ner verktygsväskan. Modexa har en helt annan arbetsfördelning.

I ett bad- och stamprojekt är det bara tolv dagar kvar när montören kliver över tröskeln! Men det kräver förstås ett enormt förarbete och det görs på vår monteringsanläggning i Katrineholm.

– Målet är ju att de boende ska få en så smärtfri renoveringsperiod som bara är möjligt, med så lite störning som bara är möjligt. Därför söker vi ständigt nya saker att prefabricera, ännu bättre sätt att packa och leverera. Framför allt jagar vi ställtider mellan arbetsmomenten, säger Stefan Hammarbäck, vd på Modexa Bad.

Det första steget är att bygga och beräkna badrummet digitalt

Strävan att jobba resurseffektivt börjar direkt. Vi tittar på ett antal typbadrum i huset som ska stamrenoveras och sen byggs de digitalt.

– Vi gör 3D-ritningar. Tack vare dem får vi koll på materialmängderna. Vi vet hur många reglar som behövs, hur många meter kopparrör och hur många kvadratmeter kakel som kommer att gå åt. Det utgör sen grunden för hur vi packar för montering. Resultatet är både snabb montering och ett minimum av svinn, säger Stefan Hammarbäck.

Rum-i-rum – principen som gör det möjligt

För att reducera arbetstiden hos hyresgäst bygger Modexa ett nytt rum i det befintliga rummet när de renoverar badrum. Det är en princip som ger flera fördelar. Stefan förklarar:

– För det första slipper du mycket av rivningsarbetet. Vi sätter upp nya släta väggar och tak. Men lämnar en luftspalt som gör att eventuella fuktskador torkar ut. Vi använder egenutvecklade reglar som bara bygger 13 mm. Det gör att konstruktionen tar väldigt liten yta av det befintliga badrummet. Reglarna har teleskopfunktion så våra montörer slipper kapa på plats. Det är en detalj som minskar störningen för de boende.

Förberett och packat för smidig montering

Allt material förbereds, packas och levereras för det aktuella badrummet. Varje minut räknas. Montören behöver inte lägga tid på att öppna förpackningar, åka och hämta material eller hitta rätt verktyg.

– Allt som kan prefabriceras, bockas eller kapas i förväg gör vi här i Katrineholm. Väggskivorna är anpassade från fabriken för att minska spill och och förbättra ergonomin för montörerna. Vi sätter till och med på kopplingar på kopparrören, så att montören bara behöver fästa och dra åt. Sedan packar vi det prefabricerade materialet i en viss ordning så att det blir snabbt och intuitivt för montören att arbeta. Vi tar även hand om leveranserna själva så att de kommer med precision. Ställtider är som sagt inget vi gillar, avslutar Stefan Hammarbäck.