Nyheter

Cramo: ”Låt bli verktygen på Black Friday”

Text: Martin Freland, chef för kvalitet, säkerhet och miljö, Cramo AB

I svenska garage, garderober och friggebodar samlar otaliga verktyg och arbetsmaskiner damm. När butikerna nu marknadsför Black Friday är det hög tid att fundera ett extra varv över eventuella verktygsköp och i stället gå över till att låna eller hyra – om och när behovet finns.

Under Black Friday gör butiker allt för att vi ska dra på oss spenderarbyxorna. Med röda prislappar ska vi övertygas att göra köp vi annars skulle låtit bli. För den händige hemmafixaren kan det vara frestande att slå till på ytterligare en borrmaskin, kapmaskin eller något annat ”bra-att-ha-verktyg” till hemmet.

För de allra flesta samlar dock verktygslådor och arbetsmaskiner mest damm i garaget eller förrådet. Faktum är att den genomsnittliga borrmaskinen endast används omkring 18 minuter under sin livslängd.

Men oavsett hur mycket ett verktyg används lämnar det avtryck efter sig. En vanlig borrmaskin skapar exempelvis 51 kilo avfall och ett stort klimatavtryck. Det är inte hållbart för något som knappt används. En av de viktigaste sakerna vi kan göra för ett långsiktigt hållbart samhälle är att sluta konsumera saker vi inte behöver äga eller konstant ha tillgång till.

Som tur är finns en lösning som är enkel och framtidssäker. Om fler delar verktyg med familj, vänner och grannar, eller hyr dem, kan vi spara stora mängder utsläpp, energi och råvaror. Det vore en stor vinst för klimatet och jordens resurser. Det blir dessutom mer kostnadseffektivt att låta bli att samla på sig prylar. Och det är heller inte enbart för miljöns och plånbokens skull som det är smartare att hyra det du behöver. Det finns också stora vinster att göra när det kommer till kvalitet, prestanda och säkerhet.

Vi är många hemmafixare som någon gång försökt att lösa en uppgift hemma utan att ha rätt verktyg till hands. Slutresultatet kan lätt hamna någonstans mellan en kreativ nödlösning eller ett nyinköpt dyrt verktyg du troligtvis inte använder igen.

Det är lätt att gilla känslan av att ha verktyg nära till hands, men även den prylintresserade kan få utväxling av att låna och hyra. På så vis kan du få tillgång till fler och mer moderna verktyg än du hade kunnat köpa och förvara själv.

Gör dig själv och miljön en tjänst. Fundera på om det finns ett bättre alternativ till att köpa en ny maskin på Black Friday.