Nyheter

Förmedlingstiden för bostäder dubbelt så lång som 2021

Bostadssajten Booli har kartlagt hur länge en bostad i genomsnitt ligger ute till salu innan den tas bort. Statistiken är tydlig – förmedlingstiden är betydligt längre nu än under 2021. Under oktober i år låg en villa i genomsnitt ute i 35 dagar och en lägenhet i 31 dagar. Det är nästan en fördubbling mot samma månad förra året.

Normalt brukar bostäder säljas mycket snabbare i oktober än under sommaren. I år var den genomsnittliga förmedlingstiden för en lägenhet på Booli under oktober månad på samma nivå som under juli, 31 dagar. För villor tog det i genomsnitt 35 dagar innan de togs ned från Booli. Detta är en ökning med 94 procent mot oktober 2021, då genomsnittet var 16 dagar för en lägenhet och 18 dagar för en villa.

Det finns flera olika förklaringar till att annonstiden ökar. Dels är köpare mer avvaktande och marknaden svalare idag jämfört med förra året. Dels är utbudet högre än efterfrågan.

– Vi har generellt haft ett lågt utbud av bostäder på marknaden under de senaste åren. Det vi ser nu är en stor ökning av bostäder, omkring 30 procent fler än oktober 2021. Det bidrar till att den genomsnittliga förmedlingstiden går upp i landet, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Annonstiderna skiljer sig åt rejält beroende på var i landet man befinner sig. I Västmanlands län ligger en lägenhet i genomsnitt ute till salu i 24 dagar medan genomsnittet i Kronobergs län är 55 dagar. Allra störst ökning mot föregående år syns i Blekinge län där det i oktober 2021 tog 20 dagar att sälja en lägenhet jämfört med 48 dagar i år – en ökning med hela 140 procent.

På villamarknaden går det snabbast att sälja en bostad i Västerbottens län, 31 dagar, och långsammast i Kalmar och Blekinge län, 41 dagar.

Statistiken visar hur länge en bostad fanns på Booli innan den togs bort – inte hur många av dessa bostäder som faktiskt såldes. Vissa bostäder tas ned för att säljaren ångrar sig, vill byta mäklare eller testa igen längre fram.