Nyheter

En snabb guide till lån som tecknas för privata byggprojekt 

Även om renoveringsfebern som rådde under pandemin har börjat avta en aning så är det fortfarande många svenskar som går runt och drömmer om ett nytt badrum eller kök. Allt som oftast så behöver man ta ett lån för att ha råd att genomföra en renovation. 

Att teckna upp sig på ett lån kan i många fall vara det enda sättet att genomföra större projekt, men det behöver göras mot en bakgrund av kunskap för att säkerställa ett gott resultat. Så gott som alla lån kan vara ett ekonomiskt kraftfullt verktyg att utnyttja, men det behöver göras på rätt sätt för att det ska bli så bra som överhuvudtaget är möjligt. I den här texten kommer det att följa en snabb genomgång kring vilken typ av lån som används för att finansiera byggprojekt och fler saker som är bra att veta. 

Vilken typ av lån används oftast för renovationer och privata byggprojekt? 

I Sverige så finns det idag en lång rad olika typer av lån. Som svenskt låntagare kan man idag välja bland allting från snabblån och samlingslån till bolån. När det kommer till större summor som ska användas för renovationer så är det dock allra vanligast att använda sig av ett större privatlån för att genomföra detta.

Hur mycket kan man låna?

Med ett privatlån så får man i regel låna mellan 5000 och 600 000. Detta är dock bara ett generellt spann och det finns gott om långivare som gör det möjligt att låna mer eller mindre. Om man vill låna mer än detta så är det dock vanligt att man behöver boka in ett privat möte med banken.

Var kan man vända sig för att teckna upp sig på större privatlån? 

I Sverige så har man idag två primära typer av långivare som man kan välja att vända sig till. Den första av dessa är banker och detta är också ett populärt val för många. Det finns en relation sedan tidigare och många anser också att detta är ett tryggt och smidigt val. Det går dock även att vända sig till privata långivare för att teckna upp sig på ett privatlån, någonting som blir allt mer populärt.

Är ett lån för renovationer och liknande “bra lån”?

Det finns några regler inom privatekonomi och låntagning som gör gällande att man aldrig bör låna för att konsumera. Detta refererar dock till resor och annat som är kortvarigt. Det som är bra med att låna till renovationer och andra byggprojekt är att dessa allt som oftast är värdeskapande. Detta betyder att långivare ofta är villiga att låna ut pengar till den här typen av projekt, och att konsumenter oftast kan teckna detta med vetskapen om att det kan höja värdet av ens bostad rätt rejält. Det behöver dock göras med kostnader i åtanke och som låntagare måste man vara säker på att hushållets ekonomi klarar av de extra kostnader som uppstår i samband med att man tecknar upp sig på ett privatlån.