Nyheter

Distrikt i Ålborg nominerat till Mixed City Award

Landsbyggefonden och nyhetsmediet Byrummonitor i Danmark har instiftat Blandet By Prisen som delas ut för första gången i år – och bland de nominerade finns Himmerland Boligforening för renoveringsprojektet Kildeparken 2020 och omvandlingen av östra Aalborg. Priset delas ut den 21 november i JP/Politikens Hus och förutom Himmerland Boligforening är Slagteriet och Musicon, båda i Roskilde, nominerade.

Blandstadspriset delas ut till ett nytt eller förvandlat bostadsområde som framgångsrikt skapat en attraktiv, blandad stad med en aktiv gemenskap över invånare. Priset understryker att ett projekt har lyckats blanda medborgare från olika samhällsskikt i samma område till förmån för social rörlighet, ekonomi och sammanhållning.

Juryn konstaterar i samband med nomineringen av östra Aalborg:

”Projektet kan visa på goda urbana strategiska resultat och är en föregångare när det gäller att tänka på allmännyttiga bostadsorganisationer som en urban strategisk drivkraft. Man har lyckats lyfta området genom att etablera blandade funktioner och ägandeformer med bostäder för olika inkomstgrupper i den tidigare monotona och nedgångna förorten. Det har skett genom tvärvetenskapliga partnerskap och innovativt arbete för att skapa mötesplatser, nya funktioner och en stark identitet. Samtidigt ger Aalborg Östra tillbaka till staden i form av utåtriktade funktioner och bearbetade fasaduttryck, precis som projektet har god skalbarhet och föredömligt värde.”

Kildeparken med cirka 1 000 allmännyttiga bostäder har nästan sedan byggandet på 1970-talet haft karaktären av att vara ett socialt utsatt område. Men de senaste 10 årens riktade insatser har förvandlat det till ett mångsidigt område.

Utöver den specifika renoveringen av den enskilda bostaden har en stadsomvandling skett som resulterat i ett lyft för närområdena. Samtidigt har cirka 500 nya bostäder tillkommit i närområdet de senaste åren, varav merparten är privatfinansierad.

Till exempel har Vendia Ejendomme etablerat 176 lägenheter i kvartershus mitt på Blåkildevej.

Hos Himmerland Boligforening är man glada över erkännandet:

– Utifrån såg det kanske till en början helt enkelt ut att vara en renovering av några nedgångna bostäder, men ambitionerna har varit mycket större. När renoveringen påbörjades fanns det nästan inga butiker kvar i stadsdelen och man kunde lätt behöva flytta flera kilometer för sin matinköp, flytta till en annan stadsdel om man behövde gå till frisören eller ta bussen om man behövde se doktorn. Förändringar var tvungna att göras och vi var tvungna att tänka i termer av partnerskap, där alla aktörer i området tog ansvar, säger direktör Ole Nielsen.

Därefter etablerades en hälso- och granncentral som idag bland annat innehåller hudläkare, allmänläkare, barnläkare, apotek, samhällsekonomiska café, barnmorskecentral, tandtekniker, psykolog, friskvårdsanläggning, stressmottagning och boendeservice. Utöver detta har ett nytt stadsdelscentrum etablerats med flera bra shoppingmöjligheter, restauranger och caféer. På andra håll i området har olika verksamheter vuxit fram och överlag har man gått från mycket begränsade möjligheter till många erbjudanden för invånarna – och allt detta har skett tack vare en blandning av offentliga, kommunala, regionala och inte minst privata medel. .

Ole Nielsen ser just förmågan att samarbeta som ett särskilt viktigt verktyg i förhållande till att förverkliga målet om en mer blandad stad:

– I samband med renoveringen har en unik samverkansmodell tagits fram, som idag är känd som Aalborgmodellen. Denna modell förenar näringslivet och den privata arbetsmarknaden med kommunala insatser, föreningar och socialekonomiska företag i syfte att säkerställa investeringar och mångfald. Ett exempel på engagerat partnerskap var när vi köpte en nedlagd gård och erbjöd marken för nyutveckling. Projektas ville bygga en Lidl, och vi fick ett villkor om att det var obligatoriskt att bygga privata bostäder. Därför består det här avgränsade området nu av kommunalt anvisade bostäder, privatbostäder, allmännyttiga bostäder och en närbutik, säger Ole Nielsen.

Stadsutvecklingsplanen för östra Aalborg har lyfts fram på flera håll som ett skolexempel, och förutom nomineringen till Blandstadspriset har Himmerland Boligforening fått Byplanpriset, Bygherrepriset och European Responsible Housing Award för omvandlingen. .