Nyheter

Digitalisera heta arbeten – effektivt och säkert

Allt fler upptäcker fördelarna med att använda Brandskyddsföreningens app Heta Arbeten® och att skriva digitala tillstånd. En av dem som har gjort det är Niklas Persson på Västfastigheter.

App Heta Arbeten® är framtagen som ett stöd och verktyg vid utförandet av brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats. I appen finns bland annat den digitala tillstånd- och kontrollistan som gör att tillstånd kan skrivas direkt i mobilen eller läsplattan. Antalet användare ökar varje månad och en av dem som har tagit det digitala steget är Niklas Persson, drifttekniker på avdelningen för brand och styr på Västfastigheter.

– Jag förstår att vissa personer kan känna att det är en tröskel att ta sig över, men till dem kan jag bara säga: Prova! Igenkänningsgraden från pappersversionen till den digitala varianten är hög, så du kommer snabbt att förstå hur det fungerar. Det är väldigt behändigt att ha allt samlat i mobilen, säger Niklas Persson.

Viktigt ansvar

Västfastigheter bygger, utvecklar och förvaltar fastigheter som ägs av Västra Götalandsregionen. Niklas Persson arbetar på Mölndals sjukhus och berättar att brandfarliga heta arbeten utförs där regelbundet.

– Det kan handla om nybyggnation eller utbyggnation, men också om renoveringsarbeten i allt ifrån kulvertar till befintliga vårdavdelningar, säger Niklas Persson.

Som tillståndsansvarig för heta arbeten känner han ett särskilt ansvar.

– Det är alltid ett stort och viktigt ansvar att vara tillståndsansvarig, men det blir ändå en extra tyngd när du arbetar på en plats som har en viktig samhällsfunktion och där det vistas sårbara människor.

Ökar säkerheten

Förutom att den digitala tillståndsgivningen effektiviserar arbetet, ser Niklas Persson också att säkerheten ökar.

– Den digitala tillståndslistan är uppbyggt så att man måste fylla i en sak innan man kan gå vidare till nästa steg, vilket gör att man inte behöver oroa sig för att göra fel, säger han.

Den tillståndsansvariga får bland annat stöd i riskbedömningen och leds genom hela tillståndsgivningen. Frågorna anpassas efter metod och situation och man kan också ta bilder av platsen och arbetet samt lagra dessa digitalt tillsammans med tillståndet.

Uppskattade funktioner

Det finns också många fördelar för de andra i hetarbetsteamet. Det har Niklas Persson märkt när han har jobbat med entreprenörer som inte har använt den digitala tillstånd- och kontrollistan tidigare.

– Framför allt uppskattar de att få all information samlad på ett ställe och att den är lättillgänglig under arbetets gång. Många tycker också att det är bra med möjligheten att få notiser när tillståndet startas och avslutas. Då vet hetarbetaren med trygghet att han eller hon har avslutat sitt ansvar, säger han, och tillägger:

– För mig som tillståndsansvarig är det också bra att ha koll i realtid på när tillståndet avslutats och det är dags att återställa eventuella brandskyddssystem som har varit avstängda under tiden som arbetet har pågått.

Fakta:

Appen för alla hetarbetare

App Heta Arbeten® och den digitala tillståndslistan höjer säkerheten och effektivisera processen kring brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats.

Appen är kostnadsfri och hämtas i Google Play eller App Store.

Alla som har certifikat Heta Arbeten® kan logga och använda appen där man bland annat kan:

skriva tillstånd direkt i mobilen med den digitala tillståndslistan.

visa sitt digitala certifikat, även i offlineläge

registrera sitt certifikat i ID06 Kompetensdatabas

enkelt hitta svar på alla frågor om rör heta arbete i Kunskapsbanken.