Nyheter

Wallenstam delaktiga i att 1700-tals orangeri kan invigas

Nu har det rekonstruerade 1700-talsorangeriet på Gunnebo Slott i Mölndal invigts. Något som också firas med en hantverksfestival under lördag och söndag. Gunnebo orangeri har återuppförts under åren 2013 – 2022 med medel från bland andra Wallenstam.

Orangeriet är sist ut i raden av de stora byggnaderna i återskapandet av 1700-talsegendomen Gunnebo Slott och Trädgårdar. Nu är orangeribyggnaden invigd med ett festligt program och till helgen har Gunnebo hantverksfestival premiär. Här möts besökaren av hantverkare och utställare, workshops och föreläsningar, möjlighet att delta i slåttergille och lära sig mer om slöjdmetoder.

– Gunnebos slott, med tillhörande byggnader och trädgårdar, har sedan drygt 25 år återskapats till att bli en av Sveriges levande 1700-talsmiljöer. Omfattande studier och tolkningar av originalritningar och historiska källor, traditionella hantverksmetoder och hållbart material, ligger till grund för rekonstruktionerna. Nu vill vi visa upp Gunnebos orangeri och fira allt hantverkskunnandet. Nu står vi redo att välkomna alla som är nyfikna och kunskapstörstande att ta del av byggnadsvård när den kanske är som allra bäst, säger Anki Sande, VD Gunnebo Slott och Trädgårdar AB.

– Vårt engagemang i återuppbyggnaden av Orangeriet är ett fint exempel på hur vårt samhällsengagemang kan bidra till kulturmiljövård, återbruk, hantverk och hållbar utveckling i en miljö nära flera av våra hyresgäster, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Gunnebo Slott och Trädgårdar är en av Sveriges bäst restaurerade 1700-talsanläggningar. Här kan man ta del av kurser och evenemang, utbilda sig till trädgårdsmästare, äta i den ekologiska restaurangen, gå en slottsvisning och strosa i trädgårdarna.