Nyheter

Ny undersökning från IFS: Stora företag förväntar sig att störningar i leveranskedjan är lösta till jul

Många branscher har under den senaste tiden varit utsatta för störningar i leveranskedjan på grund av bristande tillgång till råmaterial och komponenter. Ett problem som hela 57 procent av de stora företagen tror kommer vara över vid slutet av 2022. Över hälften, 52 procent, säger detsamma om den rådande kompetensbristen.

Detta enligt en ny undersökning från IFS, där 1450 seniora beslutsfattare på stora företag i Frankrike, Tyskland, Norden, USA, Storbritannien och Förenade Arabemiraten tillfrågats.  

Rapporten belyser vilken påverkan de rådande leveransproblemen har på de stora företagen, och resultatet visar att för att hantera situationen, förlitar sig många på tillfälliga lösningar som påverkar den cirkulära ekonomin negativt. Att öka sina lagervolymer jämfört med tiden före pandemin är ett exempel på åtgärd som 66 procent av respondenterna uppger att de idag gör. Sju av tio företag (70 procent) har också ökat antalet leverantörer av material eller produkter, och tre fjärdedelar (72 procent) har ökat andelen inhemska leverantörer. Det är åtgärder för att förändra sin leveranskedja så att risken för störningar minskar, men som tillsammans riskerar att ha negativ inverkan på företagets effektivitet, flexibilitet och kostnader.   

I stället för att ta till kortsiktiga och mindre hållbara lösningar, borde företag tänka långsiktigt och fokusera på att stärka sin förmåga att överblicka och hantera leveranskedjan. Rapporten visar att det har börjat röra sig i rätt riktning, och 37 procent av respondenterna ser hantering av leveranskedjan som en av topp tre prioriteringar som deras verksamhet planerar att lösa med tekniska investeringar.  

– Många stora företag lever i förnekelse om hur länge den nuvarande störningen i leveranskedjan kommer att pågå, säger Maggie Slowic, Global Industry Director Manufacturing på IFS. Vår undersökning visar att inom flera typer av störningar, det kan vara allt från likviditetsbrist till bristande marknadsflexibilitet, tror minst hälften av de tillfrågade att dessa kommer att ha upphört i slutet året. Det ser jag som osannolikt. Med de störningar vi har sett sedan pandemin behöver företag nu fokusera på att i stället skapa långsiktigt effektiva leveranskedjor, hitta ett sätt att adressera tänket kring en cirkulär ekonomi och utrusta sig med modern teknik som ger synlighet och kontroll över hela produktionskedjan.