Nyheter

Beijer summerar marknadssituationen för byggmaterial – ser betydande prissänkningar från 1 juli

Peter Sjöström, inköpsdirektör på Beijer Byggmaterial summerar den generella marknadssituationen för byggmaterial, de utmaningarna som finns och framtidsutsikterna.

Klicka här för att läsa summeringen i sin helhet:

”Under våren upplevde branschen enorma utmaningar med prisökningar och tillgänglighetsproblem, huvudsakligen på grund av kriget i Ukraina. Som en följd av detta steg priset på råvaror snabbt.

Under den senare delen av våren etablerade marknaden inom de flesta inköpskategorierna alternativa lösningar och tillgängligheten förbättrades succesivt. I takt med förbättringen kom också en avmattning i marknaden, primärt kopplad till konsumentförsäljning. En dämpning som troligtvis beror på en generell oro för sämre konjunktur, men också en förflyttning av hur hushållen spenderar sina pengar efter en isolerad period till följd av covid-19.

Trots de nedstängningar som skett i Kina har även sjöfartsdistributionen under våren stabiliseras. Dock råder det fortsatt problem för landtransporterna. Dels beroende på den chaufförsbrist som uppstått till följd av kriget i Ukraina samt det nya regelverk EU infört som reducerar den totala transportkapaciteten.

Våra SME kunder (lokala byggare) har fortsatt mycket att göra och ser även god efterfrågan under hösten och vintern. Dock ser vi en tydlig avmattning för konsumentmarknaden och för Beijers del huvudsakligen kopplat till lite större hemmaprojekt som exempelvis altanbygge, utemiljö, fasadbyten etc. För de större B2B (företag) kunderna som t.e.x. regionala entreprenörerna har tillgänglighetsproblem och de snabbt stigande priserna orsakat osäkerhet och som följd till detta har vissa projekt skjutits på framtiden dock påvisar segmentet fortsatt god aktivitet. 

Med bakgrund av det är det mycket glädjande att vi nu kan konstatera att tillgängligheten i princip är återställt till nivån före corona och kriget i Ukraina samt att vi redan från 1 juli ser signifikanta prissänkningar på ett antal mer råvarudriva kategorier.

Trots orosmoln är vi förhållandevis positiva för kommande höst och vinter. Vi ser en liten nedgång i nyproduktion men en fortsatt tillväxt bland SME-kunder, vilket är det största kundsegmentet för Beijer Byggmaterial.

Vi tror också att den sättning vi förväntar oss gällande prisnivåer kommer att påverka efterfrågan positivt och förhoppningsvis få i gång projekt som pausats på grund av osäkerhet och stigande priser.

Beijer Byggmaterial genomför nu prissänkningar i ett antal produktkategorier till glädje för våra kunder, som t.e.x. trävaror (virke) med upp till 20%  för att ge våra kunder de bästa förutsättningar att verka i marknaden. Läs hela summeringen för att se vilka kategorier.”