Nyheter

Tänk på detta när du ska renovera huset

När du ska renovera något i ditt hus så finns det en hel del att tänka på. Både vad gäller vad som behöver göras, vad som är mest akut och hur det ska finansieras. Lite beroende på vad som ska göras så kan du behöva ta ett lån för att klara av renoveringskostnaderna. Du behöver också fundera på om det är något du kan klara av att göra själv eller om du behöver hyra in hjälp.

Att hyra in hjälp brukar kosta en rejäl slant men med rot-avdraget kan det ändå bli ett hyfsat bra pris. En del saker klarar man inte av att göra själv och vissa saker ska man inte heller ge sig på. Det gäller bland annat el och andra saker som kräver en certifierad hantverkare. Det kan bli både en dyr och farlig affär att ge sig på sådana saker själv.

Hur ska du tänka när du behöver göra en renovering?

Det första du kan fundera på är vad som är akut att göra, det är sådant som inte kan vänta, utan måste åtgärdas så snart som möjligt. Har du akuta saker som behöver göras så börja med dem. Gör upp en ordentlig och realistisk budget för vad det kommer att kosta och lägg gärna på lite extra. Du vill inte stå där och bara ha råd att göra färdigt hälften för att pengarna är slut.

Vidare kan du fundera över om du har några kontakter när det gäller hantverkare. Kanske känner du någon elektriker eller vvs:are som kan göra jobbet billigare åt dig – dra nytta av det i så fall. Har du inga kontakter så bör du be om offerter från olika företag för att få ett så bra erbjudande som möjligt. Tänk på att titta på företagets recensioner, de berättar ganska mycket om kvaliteten på deras arbete.

Tänk också på årstiden, det låter kanske konstigt men det kan vara till stor hjälp. Ska du exempelvis renovera köket så kan det vara skönt att göra det på sommaren. Då kan du nyttja trädgården som ett extra rum och grilla så mycket det bara går. Det underlättar en del när man lever i ett renoveringskaos. Ska du istället renovera något i trädgården så gör det på hösten. Då slipper ni slösa bort en hel sommar på en renovering som kanske gör att ni inte kan vistas i trädgården.

Finansiera din renovering

Att renovera är sällan billigt och något som inte alltid kan finansieras av befintliga medel. Det finns lån att ta om du känner att din renovering blir dyrare än du klarar av. Hos Hittadittlån kan du jämföra långivare och se deras villkor för att hitta det som passar dig bäst. Tänk bara på att du ska klara av månadskostnaden som ett extra lån medför.

Har du sparade pengar bör du i största möjliga mån använda dom först, ett lån kan ses som sista utvägen. Har du vänner eller familj som är villiga att låna dig pengar brukar de lånen vara billigare än lånen via en långivare. Det kan dock vara lite känsligt att låna pengar av nära och kära så tänk igenom det noga innan du bestämmer dig.