Nyheter

Carrier firar 100-årsjubileum av uppfinningen av Centrifugal Chiller

På kvällen den 22 maj 1922 bjöds 300 personer in av Willis Haviland Carrier till en plåtaffär i Newark, New Jersey, för en gratis måltid och en boxningsmatch följt av avtäckningen av den första centrifugalkyltekniken. Idag firar Carrier 100-årsjubileet av uppfinningen av den centrifugalkylningsmaskin som på många sätt gjorde den moderna världen möjlig.

Carrier är en del av Carrier Global Corporation (NYSE: CARR), den ledande globala leverantören av hälsosamma, säkra, hållbara och intelligenta bygg- och kylkedjelösningar.

– Carriers banbrytande uppfinning öppnade dörren till storskalig komfortluftkonditionering samtidigt som effektiviteten av processkylning förbättrades, säger Gaurang Pandya, VD, Commercial HVAC, Carrier. Varje dag bygger vi på det arvet, förnyar med målsättning för att skapa vad som händer härnäst, komma före förändrade krav, släppa lös kraften i digital teknik, köra smartare med IoT och hjälpa kunder att implementera kommersiella HVAC-lösningar som är väl anpassade till deras affärsmål.

Carriers idé att kombinera en centrifugal kylkompressor med ett skal, en ny typ av kondensor och en kylare på en ram förbättrade processkylningen i fabriker runt om i världen. Efter den första installationen av tre centrifugalkylare vid en chokladfabrik i Philadelphia1 923, gav Carriers innovation snart processkylning till rayontillverkare i Indien och kexfabriker i Mexiko.

1924 förverkligade Carrier sin dröm om komfortkylning när ägarna till ett varuhus i Detroit lade till centrifugalkylare. Centrifugaltekniken levererade tillförlitligt och prisvärt komfortluft till allmänheten i teatrar, butiker, restauranger, idrottsplatser, fartyg, sjukhus och kontorsbyggnader.

Ett decennium senare hade centrifugalkylning drivit in processluften i mer än 200 industrier. Mat- och dryckesproduktionen blev säkrare, sjukhusen var bekvämare och sanitära och nya livräddande läkemedel, som penicillin, blev möjliga.

Genom att tillhandahålla exakt temperatur och luftfuktighet har centrifugalkylningstekniken stött den moderna digitala tidsålderns infrastruktur, inklusive elektronik av alla slag, halvledarchips, datacenter och robotteknik. Dessa nya uppfinningar och nya teknologier hade inte kunnat existera utan det.

Även om den grundläggande fysiken för centrifugalteknik inte har förändrats på ett sekel, har Carriers ingenjörer aldrig slutat driva på nya framsteg inom centrifugalkyltekniken. Idag ger Carrier AquaEdge® 19DV vattenkyld kylare energieffektivitet i världsklass med sina unika frikylnings- och värmeåtervinningsalternativ som ökar systemets totala energibesparingar samtidigt som kylmedel med ultralåg global uppvärmningspotential används. AquaEdge 19MV vattenkyld kylare erbjuder ett brett driftområde i en kraftigt reducerad maskinstorlek för att ersätta äldre kylare. Båda maskinerna har den unika EquiDrive™ tvåstegs back-to-back kompressorteknologi för att dramatiskt minska energiförbrukningen.

Från digitalt aktiverade tillämpade system och anslutna kontroller till affärsprocessfokuserade erbjudanden till effektiva höga bostadssystem till sunda byggnader med automationssystem och hållbarhetslösningar, Carrier HVAC-teknik fortsätter att forma framtiden. För att lära dig mer om centrifugalkylarens historia, besök carrier.com/100.